CCIA Arad, de 25 de ani în sprijinul mediului de afaceri

De Diana Dutu
3Comentarii
Gheorghe Seculici
Gheorghe Seculici
INTERVIU. Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, vorbeşte despre rolul CCIA în dezvoltarea economică a regiunii, dar şi despre reperele activităţii viitoare a instituţiei.

Domnule președinte, anul acesta Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad sărbătorește un sfert de secol de la reînfiinţare. Ce înseamnă pentru instituție această aniversare?
SECULICI. Această aniversare este un moment deosebit pentru Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad și pentru toți partenerii mediului de afaceri din regiune. Am trecut demult testul timpului și cu nostalgie pot să spun că am traversat în acești ani perioade de prosperitate, dar și perioade mai dificile, însă și una și alta fac parte din frământarea de zi cu zi a acestei activități. Acești 25 de ani reprezintă o încununare a unui proces continuu de susținere a mediului de afaceri și a multor acțiuni care au contribuit la dezvoltarea directă sau indirectă a fiecărui agent economic și a economiei regionale în general.

Care sunt meritele CCIA Arad pentru dezvoltarea economică a regiunii în cei 25 de ani care au trecut de la reînființarea Camerei?
SECULICI. Instituția Camerală din Arad, prin reprezentanții ei, pe parcursul celor 25 de ani, a pus o piatră de temelie importantă la crearea climatului economic regional. Printre cele mai mari realizări se numără Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Arad, înființat prin eforturile financiare ale Camerei de Comerț din Arad. Mai mult de atât, după anii ’90, CCIA Arad a promovat constant potențialul investițional al zonei și a adus importanți oameni de afaceri în regiune. Aceste activități ale primei conduceri a CCIA, într-un parteneriat cu administrația locală, au condus la dezvoltarea primei zone industriale din țară, la care instituția camerală din Arad a avut un aport deosebit. O parte din marii investitori pe care îi vedeți acum în regiune sunt parteneri ai CCIA Arad. Când un om de afaceri din străinătate are intenția de a investi în această zonă, poarta Camerei de Comerț se numără printre primele pe care le deschide. O realizare deosebită și de o importanță majoră este Complexul Expozițional EXPO Arad, al doilea ca mărime din țară dupa Romexpo și un deosebit punct strategic pentru relansarea afacerilor. Prin Complexul Expozițional EXPO Arad, CCIA Arad a adus în județ, de-a lungul timpului, zeci de mii de oameni de afaceri din țară și străinătate la evenimentele organizate. Aceste rezultate nu sunt deloc neglijabile pentru economia județului și mai ales pentru imaginea noastră peste hotare. Mai mult de atât, CCIA Arad a adus aporturi deosebite la modificarea legislației care afectează, într-un mod sau altul, activitatea agenților economici. Contribuția membrilor instituției și a Colegiului de Conducere al Camerei este de apreciat și profit pentru a le mulțumi pe această cale.

Care sunt următoarele repere ale activității CCIA Arad?
SECULICI. Prin legătura pe care am creat-o la București cu Camera de Comerț și Industrie a României și prin noua viziune și deschidere a sistemului cameral la nivel național, sunt convins că poziția CCIA Arad, ca factor de influență a deciziilor în sistemul legislativ, va crește considerabil, astfel, vom putea reprezenta companiile dintr-o postură cu rezultate concrete. Pe de altă parte, activitatea instituțională are în vedere o aplicare mai specifică pe branșele economice mai puțin dezvoltate, astfel sprijinim progresul acestora în mod egal, strategie promovată și de politicile publice la nivel european.

Ați fost implicat în conducerea CCIA Arad, ca membru în colegiul de conducere, timp de 17 ani. Cum au fost acești ani pentru dumneavoastră?
SECULICI. În toți acești ani, m-am simțit dator să sprijin și să ajut fiecare decizie care să fie de folos activității economice. Recunosc că nu este ușor să decizi într-un for care are ca scop găsirea de soluții pentru sprijinirea agenților economici. Deciziile care se iau în cadrul Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad sunt efectul punerii în balanță a poziției de membru în for decizional și a posturii de om de afaceri. Este o provocare constantă să privesc din ambele perspective, însă obiectivitatea și experiența de viață m-au ajutat de fiecare dată.

Cum veți marca această zi de sărbătoare?
SECULICI. Avem un proiect în desfășurare în momentul de față care se va finaliza în toamna acestui an, prin care vom marca, așa cum se cuvine, acest moment istoric pentru județul Arad și pentru Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, una dintre cele mai puternice camere din țară. Va fi un prilej de evaluare a realizărilor de până acum, de evidențiere a celor care și-au adus aportul la aceste realizări, dar și o reflecție asupra activității viitoare. Prefer, însă, să rămână o surpriză…

Contribuția membrilor instituției și a Colegiului de Conducere al Camerei este de apreciat și le mulțumesc – Gheorghe Seculici3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor