Ce destin i se pregătește fostei fabrici TEBA?

De Diana Dutu
23Comentarii
Ce destin i se pregătește fostei fabrici TEBA?
Ansamblul industrial va fi refuncţionalizat prin demolare parţială şi reconversie funcţională.

Era o chestiune de timp până să se întâmple ceva cu halele fostei fabrici TEBA. Ceva măreţ, ceva spectaculos, ceva care să transforme esenţial zona atât de bine amplasată în vecinătatea malului Mureşului. După ani şi ani, iată că a venit şi momentul valorificării potenţialului urbanistic al spaţiului unde, cândva, funcţiona „Textila Bănăţeană”.

„Considerăm că terenul studiat are potenţial de dezvoltare pentru oraşul Arad, datorită accesibilităţii investiţionale, necesitatea refuncţionalizării unei zone industriale din interiorul oraşului rezultând din vecinătatea amplasamentului cu cadrul construit – locuinţe individuale, locuinţe colective şi spaţii comerciale” – se arată în memoriul proiectului „PUZ şi RLU Refuncționalizare ansamblu industrial TEBA – demolare parțială, servicii, locuințe colective și agrement”.

Proiectul se află într-o fază incipientă, etapa a 2-a, „a elaborării propunerilor PUZ şi RLU aferent, de informare şi consultare a publicului”, încheindu-se la 13 decembrie 2016.

Dar ce ne aduce grandiosul proiect al refuncţionalizării TEBA? Două blocuri de locuințe cu un total de 130 de apartamente repartizate pe şase nivele (parter+4etaje+1penthouse), un hotel cu trei etaje, un spațiu expozițional foarte generos, o sală de evenimente, birouri, două terenuri de tenis, un bazin de înot, două săli multifuncţionale, un teren de sport, peste 9.000 mp de spaţii verzi amenajate şi aproape 300 de locuri de parcare.

Vecini

Suprafaţa totală a terenurilor supuse intervenţiei urbanistice este de 37.713 metri pătraţi. Ansamblul industrial TEBA este situat în sudul zonei centrale a oraşului Arad, fiind amplasat pe malul nordic al râului Mureş, în spaţiul protejat de dig, în apropiere de Podul Traian, în aval de el.

Terenul este delimitat: *la E – teren proprietate privată, bloc Via Romana, Piaţa Olimp, teren proprietate privată, restaurant Imperial Ballroom, terenuri proprietate privată (locuinţe individuale), strada Patria; *la S – Splaiul Mureşului, ANPM Arad; *la V – strada Mucius Scaevola; *la N – teren viran (acces bloc Via Romana), teren proprietate privată Hotel Moara cu Noroc, teren proprietate privată Primăria Municipiului Arad (Direcţia Venituri).

Ce se demolează?

Ce se propune prin proiectul refuncţionalizării TEBA? În primul rând, demolarea parţială a unor clădiri industriale şi edilitare în suprafaţă totală de 7.634 mp. E vorba de clădiri din partea de SV a complexului (pentru a crea spaţiu pentru parcaje), clădiri din partea de SE a complexului (pentru spaţii verzi şi de agrement) şi clădiri din partea centrală a complexului (deoarece nu au potenţial pentru reconversie sau valoare arhitecturală).

Ce se reconverteşte?

În al doilea rând, vorbim de reconversia mai multor clădiri şi hale. De pildă, o hală de fabricaţie va fi transformată în spaţiu expoziţional: „Se propune reconversia în spaţiu expo a halei (P) din partea de NV a complexului împreună cu clădirile anexe (P, P+1) din partea de sud a acesteia; clădirile anexe halei se vor folosi pe post de birouri, spaţii tehnice, grupuri sanitare” – se arată în documentaţia aferentă proiectului.

O altă hală de fabricaţie va fi transformată în hotel: „Se propune reconversia halei P+3 (poziţionată în partea de E a centrului expo, fiind alipită de acesta) în hotel; clădirile P din partea de nord a acesteia se reconvertesc în anexe pentru hotel iar clădirea din partea de Est se integrează în hotel, devenind faţadă principală cu accesul principal al hotelului; hotelul va avea la P recepţia cu lobby, bar, săli conferinţe, spaţii tehnice E1 și E2 cazare şi E3 sala evenimente”.

Pavilionul administrativ al fostei fabrici TEBA – clădirea P+2 din dreptul accesului nr.II – va fi transformat în clădire de birouri. Hala unde cândva funcţiona vopsitoria – clădire poziţionată în partea de SV a pavilionului administrativ – va fi transformată în sală de evenimente. Din magazia fostei fabrici se vor face săli multifuncţionale; e vorba de halele P+1E aflate în partea de sud a complexului, paralele cu str. Splaiul Mureşului (poziţionate vis-a-vis de clădirea Agenţiei pentru Protecţia Mediului); sălile multifuncţionale vor fi amenajate la etaj, iar la parter vor fi: parcare, vestiare, grupuri sanitare, spaţii anexe.

În fine, proiectul propune reconversia şi etajarea halelor de producţie P+2, respectiv P+3, poziţionate în partea de Sud a complexului în locuinţe colective. Blocurile vor avea subsol, parter, patru etaje şi penthouse (înălţime de maximum 26 de metri).

Parcări

Proiectul refuncţionalizării TEBA prevede realizarea a nu mai puţin de 286 locuri de parcare. Cum vor fi distribuite acestea? Blocurile au prevăzute 77 de parcări în exterior şi 54 de parcări la subsol. Pentru spaţiul expo au fost proiectate 79 de parcări pentru maşini, 4 parcări pentru persoane cu handicap, 4 parcări pentru taxi, 3 pentru autocar şi 4 pentru microbuz. Hotelul ar urma să aibă 31 de locuri de parcare, iar sălile multifuncţionale – 10 parcări la exterior şi 20 de parcări în interior.

Sport şi agrement

PUZ-ul TEBA prevede şi amenajarea unui spaţiu pentru sport şi agrement. Se propun două terenuri de tenis, un teren multifuncţional (handbal, fotbal, baschet), un bazin de înot, dar şi o fântână arteziană. De asemenea, se vor amenaja spaţii verzi şi plantate în suprafaţă totală de 9.429 metri pătraţi (25% din suprafaţa reglementată).

Investitorul

Cu siguranţă vă întrebaţi cine va pune în practică grandiosul proiect al transformării TEBA. Ei bine, e vorba de SC Teba Industry Arad Departament SA – o firmă înfiinţată în anul 1991. Potrivit www.listafirme.ro, societatea este administrată de doi cetăţeni români (Laura Mirela Madoşa şi Monica Fontanella) şi un cetăţean italian (Constantini Eugenio Donato). În conducerea firmei figurează şi un asociat persoană juridică: TEBA Industries SA. Conform www.mfinante.gov.ro, obiectul de activitate al societăţii este cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii. În 2015 firma (cu trei angajaţi) a rulat afaceri de 18.905 lei (în scădere faţă de anii precedenţi) şi a încheiat anul pe pierdere (689.410 lei).23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor