Cei doi arădeni din infern

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
14Comentarii
Tragedia a şocat o ţară întreagă
Tragedia a şocat o ţară întreagă
Andrei Găluţ şi Adrian Despot, amândoi din Arad, au fost răniţi, unul foarte grav, în incendiul din clubul Colectiv.

Tragedie, dramă, doliu naţional. 29 de persoane au decedat, iar peste 140 au fost rănite în urma uneia dintre cele mai mari nenorociri abătute asupra ţării noastre după Revoluţia din 1989. O seară care se anunţa a fi plină de distracţie a sfârşit prin a scrie o pagină neagră în istoria României. Zeci de tineri au murit arşi de vii sau intoxicaţi, iar alte câteva sute primesc îngrijiri în toate spitalele din Bucureşti.

Cel puţin doi dintre răniţi sunt din Arad. Ambii sunt muzicieni. Unul dintre ei este vedetă naţională de ani de zile. Este vorba despre Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, un cântăreţ consacrat care s-a născut şi a copilărit la Felnac, în judeţul nostru. Acesta a suferit arsuri, dar, din fericire, este bine şi „a ajuns întreg acasă”, după cum chiar el a anunţat. Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, despre Andrei Găluţ, celălalt arădean. Acesta se află internat în Spitalul Elias din Capitală, în stare foarte gravă, fiind intubat la Secţia de Terapie Intensivă. Potrivit informaţiilor venite dinspre unitatea medicală, Găluţ are arsuri pe mâini, umeri şi pe faţă, dar cea mai mare problemă este reprezentată de arsurile căilor respiratorii. Doar aparatele îl mai ţin în viaţă pe Andrei acum, însă toată lumea speră că acesta îşi va reveni.
Andrei Găluţ era solistul trupei la al cărui concert s-a întâmplat nenorocirea. „Cântăm în România pentru că aici ne-am născut, dar nu ţinem neapărat să şi murim aici”, spunea într-un interviu acordat chiar înaintea concertului Andrei Găluţ. Ce melodie cânta trupa în momentul izbucnirii incendiului? „The day we die”, care se traduce prin „Ziua în care murim”.

Andrei Găluţ era pe scenă şi cânta în momentul izbucnirii incendiului. Când a văzut că unul dintre stâlpii clubului bucureştean a luat foc, solistul a spus, în glumă, „asta nu era prevăzut în program”. Imediat după aceea, a cerut un extinctor. Nu i l-a adus nimeni. Se pare că nici măcar nu erau extinctoare în club. Neavând ce să facă, Andrei a încercat să se salveze, la fel ca toţi ceilalţi 400 de oameni din incintă. Nu a reuşit să iasă nevătămat din infern. Acest lucru este confirmat chiar de una dintre persoanele care a participat la concert şi care a reuşit să scape viu şi nevătămat.

„Pe la jumătatea programului aceste artificii s-au aprins, şi, odată cu ele, unul dintre artificii a aprins izolaţia audio a sălii, care, după cum ştim, în marea majoritate a cazurilor e ori din burete, ori din cofraje de ouă. La Colectiv izolaţia cred că a fost de burete. Nu a explodat nimic, nicio conductă… Iniţial, nu s-a panicat nimeni, solistul Andrei Găluţ şi-a păstrat calmul, cerând pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt. Nu a venit acel extinctor. Dumnezeu ştie dacă Colectivul avea extinctor şi nu s-a implicat nimeni să stingă o flacără, sau nu a existat aşa ceva în sală vreodată”, a spus Alex Teodorescu, unul dintre martorii care au supravieţuit.

Era conştient

Se pare că, în momentul în care a fost preluat de medici, Găluţ era conştient şi le-a spus doctorilor cum îl cheamă. Ulterior, starea lui de sănătate s-a agravat. Acum viaţa lui depinde de puterea organismului său. Pentru că, după cum au anunţat şi medicii, din punct de vedere medical s-a făcut tot ce se putea face. De aici încolo doar organismul poate lupta împotriva arsurilor, în special a celor de căi respiratorii.

Baluri anulate

Două dintre liceele din Arad şi-au amânat Balurile Bobocilor, care erau programate a avea loc la sfârşitul săptămânii. Reprezentanţii Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” şi cei ai Colegiului Naţional „Moise Nicoară” au anunţat că, din solidaritate faţă de victimele din clubul Colectiv, doresc să reprogrameze balurile. Cei de la „Ghiba” au stabilit ca dată nouă 28 noiembrie, iar cei de la „Moise” vor avea balul pe data de 27 noiembrie. Reprezentanţii ambelor şcoli au ţinut să precizeze că biletele, invitaţiile, dar şi programele anunţate rămân neschimbate.

Sâmbătă, închis!

Mai multe cluburi din Arad au decis să nu mai organizeze party-urile programate de Halloween, sâmbătă seara, în timp ce Filarmonica de Stat Arad şi-a anulat concertul cameral din aceeaşi seară, datorită celor trei zile de doliu național, instituite de Guvernul României. Concertul trebuia să aibă loc la ora 19.00, la Sala Ferdinand dar va fi reprogramat la o dată ulterioară, biletele rămânând valabile.
Primăria şi Prefectura Arad au remis comunicate legate de obligaţiile pe care l-a instituit Guvernul cu cele trei zile de doliu naţional iar, din informaţiile noastre, la Municipalitate sâmbătă a avut loc o şedinţă de evaluare a localurilor din Arad pentru luarea de îndată de măsuri ca astfel de tragedii să nu aibă loc niciodată la noi.

Articole pe aceeași temă:

A murit sunetistul trupei care concerta în Club Colectiv când a izbucnit incendiul

Cel mai recent bilant al victimelor incendiului din clubul Colectiv

Trei zile de doliu national, in memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv

S-a inceput urmarirea penala in rem, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv

Solistul trupei Goodbye to Gravity, în stare gravă cu arsuri şi intoxicaţie

Solistul care se afla pe scena clubului Colectiv, un arădean, este câștigătorul unui renumit concurs TV

 14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor