Centru de urgenţă pentru inundaţii, în Arad

De Alin Gherasim
1Comentariu
Centru de urgenţă pentru inundaţii, în Arad
Aradul este unul dintre cele 23 de judeţe din ţară care va găzdui un centru de intervenţie rapidă împotriva inundaţiilor.

Se va putea interveni la inundaţii în Arad în cel mult o oră şi jumătate de la alarmare. Judeţul nostru este unul dintre cele 23 din ţară în care a fost înfiinţat un centru de intervenţie rapidă împotriva calamităţilor provocate de ape, au anunţat cei de la Administraţia Naţională Apele Române. Cele 23 de centre fac parte dintr-o serie de lucrări de infrastructură incluse într-un proiect european prin care urmăreşte inclusiv instalarea în toate cele 11 bazine hidrografice (Someş -Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş – Vedea, Buzău – Ialomiţa, Siret, Prut – Bârlad şi Dobrogea – Litoral) a unor echipamente electronice de monitorizare a debitelor. Echipamentele vor interpreta datele meteorologice şi cele hidrologice şi, în funcţie de aceste informaţii, specialiştii vor putea stabili strategia de intervenţie pentru ca pagubele produse de revărsarea apelor să fie reduse cât se poate de mult.

Permanenţă

În centrul de intervenţie din Arad va exista o echipă de intervenţie formată din aproximativ 15 persoane. Supravegherea datelor din teren va fi asigurată în permanenţă, echipa fiind gata de intervenţie atât pentru inundaţii, cât şi pentru poluări accidentale, mai spun cei de la Administraţia Naţională Apele Române. „Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populaţiei prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informaţii, în timp real, privind evoluţia şi gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu şapte la sută la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România”, mai spun cei de la Ape.

Proiect european

Realizarea celor 23 de centre de intervenţie rapidă, precum şi dotarea acestora cu aparatură şi echipamente, s-a realizat pe fonduri europene. Proiectul Watman, cum a fost denumit de autorităţi, are o valoare de 63 de milioane de euro, 85 la sută fiind fonduri europene nerambursabile, iar 15 la sută fiind cofinanţarea asigurată de stat.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor