CET, salvat cu un nou împrumut?

De Adriana Barbu
5Comentarii
CET, salvat cu un nou împrumut?
Gheorghe Falcă crede că centrala nu poate fi lăsată pe mâna privaţilor şi că trebuie salvată prin accesarea unui nou credit.

Mai bine încă un împrumut decât să intre privaţii la CET Arad. Aceasta este părerea la care a ajuns, în plenul şedinţei Consiliului Local Municipal, Gheorghe Falcă, primarul Aradului. Nu înainte, însă, de a da vina pe Guvern, care blochează banii din certificatele verzi destinaţi exclusiv Aradului şi centralei, pe parlamentarii arădeni ai Puterii, că sabotează CET şi nu cer superiorilor săi banii pe care centrala îi merită, pe sindicaliştii de la CET care au un interes în aducerea în societate a unui privat, şi pe aleşii Opoziţiei, care s-au retras din sală pentru a nu vota proiectele grele, deşi de la ei vin unele propuneri.
După această incursiune printre vinovaţii de situaţia CET, Falcă l-a atacat direct pe deputatul Căprar, care n-ar fi ajuns la o întâlnire pe care edilul şi-a fixat-o cu cei de la Ministerul Energiei, pentru a lămuri dacă există banii promişi pentru modernizarea CET şi dacă aceştia pot fi folosiţi de alţii, în alte scopuri.
Ce urmează după critică? Gheorghe Falcă spune că nu are de gând să lase CET pe mâna privaţilor, aşa cum îşi doresc unii, ci preferă să acceseze un nou credit pentru a moderniza centrala din bani locali, fără ajutor de afară. „Eu cred că Municipalitatea în următorii patru, cinci ani, poate face un efort astfel încât sistemul de încălzire să rămână public şi să nu depindem de vreun privat. Vedeţi ce se întâmplă? Cum am spus că gigacaloria va ajunge la 16 lei, au apărut şi privaţii. Când ne-a fost greu, n-a venit nici un privat la uşa CET. Vă propun ca noi să mergem mai departe şi să păstrăm dialogul cu Ministerul Energiei, în speranţa că banii care ne sunt dedicaţi vin spre noi, dar să spunem că noi ne implicăm, că vom lua un împrumut pentru centrală, pentru că altfel văd că nu se poate”, a precizat, la finele şedinţei CLM de vineri, primarul.

Bani de la buget către CET

Edilul a mai spus că se va lua un împrumut de la Trezorerie, care să constituie avans pentru combustibilul necesar furnizării căldurii către populaţie, dar că nici un leu din banii care se vor lua nu vor merge către salariile celor de la CET (pe care le-a catalogat drept de două ori mai mari decât salariile celor din primărie, începând chiar cu salariul său).
Până una alta, înainte de intervenţia primarului, aleşii locali votaseră alocarea către CET, în avans, a subvenţiilor pe care Municipalitatea le acordă lună de lună centralei pentru energia termică produsă şi livrată populaţiei. S-au acoperit prin votul aleşilor locali, la propunerea consilierului Geanina Pistru, subvenţia pe tot sezonul rece, CET primind aproape 12 milioane de lei. Încă 10 milioane de lei au fost daţi din buget, tot la momentul votării bugetului rectificat al Aradului şi tot printr-un amendament propus de acelaşi consilier, pentru plata în avans a gazului care produce energia termică.

Nu a ajuns la vot

Un proiect care vorbea însă de transferul conductelor de la CET la Primărie nu a mai ajuns pe ordinea de zi. A fost scos înainte de votul ordinii de zi, la propunerea edilului. Proiectul urma să transfere contra cost conductele care servesc la transportul şi distribuţia căldurii către Primărie, în pregătirea licitaţiei deschise pentru atribuirea unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică produsă centralizat. A fost vorba de proiectul privind trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA Arad, în schimbul a aproape 40 de milioane de lei.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor