Cetatea, la mare pret

De Adriana Barbu
9Comentarii
Încă o bătălie pentru cetate Foto: JA
Încă o bătălie pentru cetate Foto: JA
Primarul Falcă acuză Ministerul Apărării Naționale că a ridicat pretențiile pentru unitatea din Gai ca Aradul să nu primească Cetatea. USL neagă acuzele.

ARAD. Gata cu visul de a include Cetatea Aradului în circuitul turistic şi de a face din oraş, cu ajutorul acesteia, în sfârşit, un loc de vizitat. Acestea au părut ieri a fi cuvintele primarului Gheorghe Falcă, care a organizat o conferinţă de presă în care a acuzat Guvernul de faptul că face tot posibilul pentru a nu transfera cetatea arădenilor. Cu schiţa noilor cereri ale ministerului pe masă, Falcă a precizat că dorinţa Aradului de a primi cetatea e iarăşi spulberată, ca în 2007, şi că, asemeni acelui moment, se va pierde din nou şansa de a dezvolta acest obiectiv pe fondurile europene ce vor fi alocate pentru 2014-2020.

Reprezentanţii Prefecturii Arad nu au dorit să comenteze declaraţiile edilului. Nu aceeaşi poziţie au avut-o, însă, liderii USL Arad pe care Falcă i-a amintit în conferinţa de ieri. În timp ce Dorel Căprar i-a amintit edilului că în 2008 se lăuda că a rezolvat problema transferului Cetăţii Aradului, Calimente l-a acuzat pe edil de minciună, precizând că ministerul nu a cerut nici o lucrare în plus.

„Dintr-o dată, am ajuns de la 6,7 milioane de euro investiţii în Unitatea militară din Gai, la aproape 17 milioane de euro. Iar această valoare a modernizărilor pe care ar trebui să le realizăm în Gai nu include reţelele, drumurile de acces pentru tancuri, taburi etc. E clar că actuala guvernare nu vrea ca noi să preluăm cetatea, pentru că e evident că nici o municipalitatea nu îşi poate permite să cheltuiască 17 milioane de euro din bugetul propriu pentru a investi într-o unitate militară pe care să o transfere ministerului”, a fost una dintre acuzele aduse ieri de edil.

Falcă a amintit că, anul trecut, prin hotărâre de Guvern, „am reușit să începem procedurile de preluare a Cetății. Pentru a face posibil acest lucru, ne-am obligat prin protocol să reabilităm unitatea militară din Gai, iar, apoi, după ce urma ca armata să se mute acolo, eliberam Cetatea și urma să trecem la reconversia ei. Am început, ca atare, un studiu de fezabilitate iar, mai apoi, am continuat cu proiectul tehnic pentru reabilitarea unității din Gai, pe obiectivele care ne-au fost solicitate de minister. Când am plecat la drum, s-a estimat de către minister, fapt acceptat de noi, o investiție în această unitate care ajungea până la 7 milioane de euro. Am spus atunci că putem acorda acești bani în doi ani, 2013-2014, pentru că ni s-a părut o sumă rezonabilă. Eram siguri că, atunci când începeam efectiv modernizarea în Gai, puteam începe să elaborăm și studiul de fezabilitate pentru Cetatea Aradului, ca să putem depune apoi proiectul pe fondurile europene acordate pentru 2014-2020”.

Cererile ministerului

Falcă spune că totul a decurs normal și că Primăria Arad a onorat toate cererile ministerului și a făcut toți pașii impuși până de curând (a dat și teren pentru ANL-uri și pentru poligon), când cei de la minister au revenit cu noi cereri pentru modernizarea unității militare din Gai, cereri care ar urma să ridice valoarea lucrării de la 7 milioane de euro la 17 milioane.

„Ce ni se întâmplă acum? Avem un alt Guvern, care în loc să construiască, demolează proiecte, lucrări. Mi-e teamă că, în noile condiții impuse de Ministerul Apărării Naționale, proiectul reconversiei civile a cetății va rămâne la nivel de proiect, căci nu cred că vom avea vreodată 17 milioane de euro de investit în unitatea militară din Gai ”, a precizat Falcă. Edilul a indicat faptul că până acum investiţiile propuse în Gai au fost acceptate de toţi, dar că doar acum s-a cerut poziţionarea de noi investiţii (ridicarea de construcţii noi), lăsând să se înţeleagă că scopul acestor cereri noi este acela de a bloca proiectul arădenilor.

Și atacul politic

Doar că primarul nu s-a oprit aici, ci le-a cerut celor din USL să demonstreze că au trecere la Bucureşti, considerând că momentul e numai bun. „Acesta a fost visul arădenilor de mult timp. Acum să îi văd. Poate ne spune domnul Calimente, dar şi domnul Căprar de ce s-a ajuns la 17 milioane de euro? Căci, îmi aduc aminte că erau politicieni, şi aici îl amintesc pe domnul Calimente, care mă criticau că doream să dăm bani pentru unitatea din Gai şi care spuneau că trebuia să primesc gratis cetatea. Acum preţul a crescut”, a conchis Falcă.

Nici un leu de la Falcă

USL Arad spune, însă, că povestea cetății e cu totul alta decât lasă să se înțeleagă primarul.

În comunicatul USL, se arată că „primarul Falcă s-a angajat să pună la punct unitatea militară din Gai, aflată în conservare, şi să construiască aproximativ 250 de apartamente pentru militari. Primarul Falcă estima atunci că în 3 sau 4 ani autorităţile vor prelua Cetatea şi că va obţine aproximativ 200 de milioane de euro în 15 ani pentru valorificarea acesteia”. Dar că, se arată aici, „bugetul este expresia voinţei primarului de a face ceva. După semnarea protocolului în 2010, Gheorghe Falcă a construit încă două bugete de care este foarte mândru: în 2011 şi 2012. În aceste bugete nu a prevăzut nici măcar un leu pentru a onora obligaţiile destul de mari pe care le-a asumat în numele Aradului. Este profund incorect din partea domnului primar să arunce acum vina asupra Guvernului USL”.

Marian Lupaș, co-preşedintele organizaţiei municipale USL Arad, mai adaugă că „este regretabil faptul că primarul Aradului îşi petrece timpul exclusiv scormonind subiecte care consideră că vor aduce un profit electoral pentru PDL-ARD. Timp de doi ani şi jumătate a făcut prea puţin din ceea ce şi-a asumat pentru obţinerea Cetăţii. USL Arad apreciază că recuperarea Cetăţii este un obiectiv care nu trebuie politizat, este exact genul de obiectiv pentru care orice arădean trebuie să lupte. Poate că ideea reconversiei Cetăţii merită inclusiv contractarea unui credit de către municipalitate, în condiţiile în care s-au găsit milioane de euro pentru patinoare sau sisteme de irigaţii, poate necesare, dar mai puţin importante. Cu siguranţă, liderii şi parlamentarii USL vor face demersuri pentru a obţine reconversia Cetăţii în condiţii mai avantajoase decât cele negociate cu Guvernul PDL”.

Replica lui Calimente: nu e adevărat

La auzul vorbelor edilului, Mihăiţă Calimente a găsit repede cuvinte dure și acuze și mai grave: „Un mincinos notoriu, un escroc internațional, care nu și-a dorit cetatea, ci doar să pună mâna pe terenuri. Nu e adevărat nimic din ce a spus. Dacă ministerul ar fi cerut altceva, ministrul m-ar fi anunțat. În plus, eu m-aș fi putut duce la minister să scot cele 250 de apartamente ca să ușurez munca noastră. Falcă nu a mișcat un deget pentru cetate”.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor