Cine are dreptate la Filarmonica Arad?

De Monica Ardelean
Conflictul s-a mutat de pe scări, în Tribunale FOTO:JA
Conflictul s-a mutat de pe scări, în Tribunale FOTO:JA
Conducerea instituţiei de cultură prezintă sentinţele proceselor pe care Filarmonica le-a avut cu ITM.

Au scos actele pe masă și au ripostat. Conducerea Filarmonicii arădene a venit cu replica la nenumăratele acuze aduse de sindicaliști. Cu sentințe definitive și documente. Juristul Filarmonicii, Timona Felnican, a prezentat situația la zi a proceselor pe care instituția le-a purtat cu Inspectoratul teritorial de Muncă (ITM), procese deschise după seria de amenzi primite de Filarmonica arădeană. Amenzi care au venit ca urmare a plângerilor făcute de către angajații instituției de cultură. Acuzațiile aduse de sindicaliști făceau referire la plata unor sume considerabile din bugetul de stat pentru achitarea acestor amenzi venite ca urmare a nerespectării legislației muncii. Instanțele au anulat parte din aceste amenzi, acuzele rămân, la fel și conflictele dintre cele două părți.

Două procese

„În primul proces, Filarmonica de Stat Arad a contestat în instanță Procesul – Verbal de contravenție încheiat în data de 10 aprilie 2015 de ITM Arad, în urma căruia instituției arădene i-a fost aplicată o amendă de 4.000 de lei. Pe fond, Judecătoria Arad a decis înlocuirea amenzii în cuantum de 4.000 de lei cu sancțiunea avertismentului. Precizăm că amenda a fost aplicată pentru neefectuarea de către salariați a controlului medical periodic, deși au fost anunțați în mod repetat de către conducere de obligativitatea efectuării lui. În data de 2 decembrie a.c., Tribunalul Arad respinge apelul formulat de ITM Arad împotriva sentinței anterior pronunțate de Judecătoria Arad, sentința rămânând definitivă”, specifică juristul instituției.
Un al doilea proces, tot cu ITM, face referire la neacordarea timpului de repaus de 48 de ore consecutive, prevăzute în Codul Muncii. Proces care s-a soldat cu anularea procesului verbal pentru că „instituțiilor de concerte și spectacole li se aplică prevederile speciale ale Ordonanței Guvernului nr. 21/2007, în care se stipulează că zilele de sâmbătă și duminică sunt considerate zile lucrătoare, precum și faptul că zilele de repaus care nu au putut fi acordate vor fi recuperate în lunile următoare sau adăugate zilelor de concediu. Precizăm că acest act normativ reglementează activitatea și timpul de lucru al instituțiilor de spectacole și concerte din România, inclusiv al teatrelor și filarmonicilor”, precizează juristul instituției.

Și o amendă

Singura amendă primită și plătită a fost cea pe line de Securitate a muncii, care, susține conducerea Filarmonicii arădene, a fost plătită de societatea care asigură serviciile de Securitate și siguranță în muncă, și nu din bani publici.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !