CLM joacă în telenovela Văcean

De Adriana Barbu
7Comentarii
Aleşilor nu li s-a dat şansă să voteze împotriva lui Văcean FOTO: JA
Aleşilor nu li s-a dat şansă să voteze împotriva lui Văcean FOTO: JA
O scrisorică de la directorul Văcean şi toată argumentaţia legală trecută în proiect n-a mai fost valabilă. Managerul rămâne pe funcţie pentru că i-a ameninţat pe aleşi.

Nu v-aţi săturat de telenovela Văcean? Se pare că nu, deşi mai toţi – de la primar până la sindicalişti – spun că nu mai vor cu managerul Filarmonicii. Şi dacă v-aţi săturat, pe cine interesează? Alin Văcean nu s-a săturat nici de ura sindicaliştilor, nici de cea a primarului şi nici de cea a aleşilor. Îi place mult prea mult fotoliul de director la Filarmonica de Stat Arad, aşa că a decis că „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”. Şi gata: aşa şi stă treaba, în pofida faptului că altfel a fost gândită de executivul Primăriei Arad şi de consilieri. N-a fost gândită prea bine, sau mai bine zis nu a fost asumată cu adevărat, pentru că altfel nu se explică de ce un proiect de hotărâre, venit la o lună distanţă de un altul, gândit diametral opus, e scos şi el cu viteza luminii de pe ordinea de zi din cauza unei scrisori primite de la Alin Văcean. Îţi vine, ce-i drept, să te întrebi cam de câte încercări au nevoie cei din staff-ul Primărieri, aleşii, juriştii şi secretarul CLM, ca să ducă o treabă până la capăt. Şi de cât curaj au nevoie ca o scrisorică, fie ea şi cu ameninţări juridice, să nu-i sperie în aşa hal încât să-şi renege propria gândire şi propriile acte?
De mult curaj, am spune noi, de care sigur n-a dat dovadă, luni, nimeni. Pare că până şi edilul Falcă şi-a pierdut curajul în faţa lui Văcean şi a avocaţilor acestora, deşi şi luni a sărit la gâtul managerului şi în şedinţa CLM. Dar cuvintele nu-l sperie pe Văcean. Le foloseşte doar ca armă ca să-i sperie el pe ceilalţi şi ţine. Nu şi în cazul său.

Proiectul de hotărâre prin care se propunea încetarea contractului de management încheiat cu domnul dr. Alin Corneliu Văcean, manager al Filamonicii de Stat Arad, a fost scos de pe listă, fără ca cineva să spună că va fi refăcut şi repus pe ordinea de zi.

Cine a propus aşa ceva? Însuşi primarul Gheorghe Falcă, care a sărit, din nou, în apărarea secretarului CLM, Lilioara Stepănescu. Povestea halucinantă din spatele retragerii proiectului nici măcar nu mai merită amintită, pentru că vine să ridiculizeze fostele argumente, invocate în celelalte două proiecte de hotărâre pe subiect. Ce e şi mai ridicol în această poveste în care e clar că Văcean joacă cu toate armele pe care le are (sau care i se oferă), e faptul că primarul mai crede că managerul „se va ruşina” şi că va părăsi singur fotoliul de director, doar pentru că nimeni nu-l mai vrea. Şi crede în acest fapt, cu toate că Alin Văcean nici nu s-a sinchisit să-i răspundă la telefon pentru a discuta pe tema… managementului de la Filarmonică.
Cât de departe în penibil s-a ajuns aici? Până acolo unde atât primarul, cât şi secretarul CLM, s-au plâns de lipsa de forţă a Primăriei Arad şi a CLM în luarea vreunei decizii. Frumoasă telenovela Văcean, nu?, care deschide toate cutiile Pandorei din administraţia publică. Atât de subtilă încât ne face să le propune celor din Primărie ca, în cazul în care managerul Văcean se va sătura de fotoliul de la Filarmonică, să i se ofere un post în primărie, pentru că evident, cu sau fără avocaţi în spate, îi domină pe cei de aici şi le influenţează deciziile.

Noi nu te vrem

Cert este că proiectul prin care Văcean era dat afară de la Filarmonică a fost retras de pe ordinea de zi, nu la momentul votării acesteia, ci la momentul la care proiectul urma să fie supus votului. Argumentele au venit mai ales din partea primarului Falcă, care le-a atras atenţia consilierilor, din prima, că pe masă au un memoriu scris de Văcean în care le cere acestora să nu voteze proiectul de de acum, care ar constitui un abuz, ci să-l voteze pe cel din urmă cu o lună, care valida evaluarea sa şi îl menţinea pe mai departe la şefia Filarmonicii.

Neputințele administrației

Jongleriile cu nota 7,46 obţinută de manager la evaluare şi cea de minim 8, cerută în contractul de management, schimbarea legislaţiei, câteva legi cu sau fără retroactivitate, au fost cu toate invocate. Că telenovela e una de prost gust e evident pentru că vorbim de un manager care n-a reuşit să ia nota 8 la evaluare, dar care, cu această notă, vrea să conducă pururi (probabil) destinele instituţiei, şi de staff-ul executivului care citeşte şi interpretează legi după cum îi dictează urechea, memoriile unora sau plânsetele altora. Ba chiar pentru că vorbim de un primar care mereu s-a lăudat cu forţa sa, dar care acum se plânge că nu are putere, că legea nu-i făcută bine şi din această cauză nu poate scăpa de managerul Văcean. „A depăşit toate normele de bun simţ în ceea ce priveşte conducerea acestei instituţii. Oricum, nu am înţeles şi nici nu pot înţelege cum de cei care l-au evaluat i-au dat peste 7, când nu merita mai multe decât 5”, au fost unele dintre declaraţiile făcute publice de primarul Falcă în cadrul şedinţei CLM. Ulterior, edilul a făcut public şi ce l-a făcut pe Văcean să i-a peste 5: faptul că în comisii sunt numiţi doar oameni care se vor evalua unii pe alţii pe rând pentru a rămâne pe veci la şefia instituţiilor. Şi a amintit în repetate rânduri de lacunele grave ale legilor administraţiei. De aici până la a se plânge de lipsa de putere a primarului, primăriei şi CLM nu a mai fost decât un pas: „Azi s-a mai demonstrat încă o dată că primarul şi primăria nu au nici o forţă, deşi aşa crede lumea. Deşi acum suntem siguri că avem cu toţii aceeaşi părere legată de subiect, nu putem face nimic. Vă spun ce înseamnă dacă azi votăm să îl dăm afară pe acest domn din instituţie: riscăm să ne trezim în justiţie şi să câştige acest domn. Oboseşti să vrei să faci ceva, să menţii o calitate a managementului prin instituţii, iar legea să-ţi dea în cap. Văcean stă cu avocaţii în spate şi noi nu facem altceva decât să stăm şi să ne uităm la el din cauza deficienţelor legislative. Ne spune legiuitorul cum să dăm note şi chiar cine să fie în comisie, ca ei să se poată evalua reciproc”.

O soluţie de râs

Care e soluţia edilului de această dată în telenovela Văcean? Una am spune noi comică, dată fiind nepăsarea managerului faţă de părerea celorlalţi: „Eu spun să amânăm proiectul şi să îl mai chemăm o dată să îi spunem în faţă că nu poate continua pe această funcţie pentru că nu va avea niciun sprijin. Că legea îl ajută, dar bunul simţ nu şi că nu va mai beneficia de niciun sprijin”. Care este mesajul final al primarului către Văcean: „Sper că la 1 octombrie, când o să merg la Filarmonică, nu va mai fi acolo. Dacă va fi, să-i spunem: nu te mai doreşte nimeni, nici oraşul, nici consilierii, nici Filarmonica. Înţelege”. Nu va înţelege, însă, iar acest fapt pare să-l înţeleagă deja toată lumea.

Încă o evaluare?

Ce au aflat consilierii locali de la Lilioara Stepănescu, secretarul CLM? Că şi dacă Primăria îşi va face ordine prin acte, iar în raportul de evaluare va fi corectată nota 7 impusă de lege cu nota 8 impusă de contractul de management, riscul major e ca Alin Văcean să conteste şi cea de a doua evaluare şi să se reia circul. Întrebările retorice ale lui Levente Bognar nu mai trebuie amintite. Cum e legea şi cum ar trebui să fie, nu mai contează când ai aşa o telenovelă culturală pe portativ.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor