COMENTARIUL ZILEI Elada şi Baracko-Merkeliada

De Simion Todoca
Simion Todoca
Simion Todoca
Preşedintele SUA, Barack Obama, se preface că se ceartă cu Merkel, care face pe intransigenta şi nu acceptă sub nicio formă să li se mai facă grecilor concesii, dorind să determine ieşirea Greciei din zona euro şi din Uniunea Europeană.

Chiar de sub nasul lui, şefa FMI susţine sus şi tare că instituţia pe care o conduce este gata să sară în ajutorul Greciei, care are nevoie de zeci de miliarde în plus, ştergerea unei părţi importante din datorie şi o perioadă de graţie de trei decenii. Merkel nici nu vrea să audă de reducerea datoriei, elenii să facă bine să plătească până la ultimul euro, indiferent cu ce sacrificii.

În fapt, SUA şi Germania au căzut de acord asupra ieşirii Greciei din UE şi trecerea definitivă în sfera de influenţă a Americii. Grecia este capul de pod al părţii americane din NATO şi trebuie păstrat cu orice preţ. Tocmai de aceea, FMI, adică o bancă finanţată de Congresul SUA, trebuie să ajute Grecia, pentru a se putea înşuruba în sistem. Criticile vehemente la adresa lui Merkel nu sunt altceva decît tîrguieli publice, SUA încercând să convingă Germania să taie din datoriile Greciei, pentru că, aproape în totalitate, acestea vor fi plătite de către SUA, fie prin intermediul FMI, fie prin alte mijloace.

Cedarea Greciei nu se face pur şi simplu, ci la schimb cu Turcia, pe care Germania se zbate de ani întregi să o atragă în Uniunea Europeană. Numai că şi Turcia este un pion important în arhitectura NATO, aşa că zbaterile lui Merkel s-au dovedit zadarnice multă vreme. Se pare că, în sfârşit, colapsul Greciei a grăbit momentul demarării operaţiunii de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Pentru Merkel şi compania ,Turcia este infinit mai importantă decât Grecia, care mereu a jonglat cum a vrut cu poziţia sa geostrategică, primind de fiecare dată ce a vrut. Nu puţini analişti economici spun că vina cea mai mare pentru dezastrul Greciei o poartă Uniunea Europeană, respectiv Comisia Europeană, care demult ştia perfect că Grecia nu va putea în vecii vecilor să returneze împrumuturile acordate cu toptanul. Adică, Grecia a fost deliberat aruncată în haos, pentru a putea fi dată SUA, la schimb cu Turcia.

Şi, uite aşa, ajungem la moscheea de la Bucureşti, pe care Băsescu a promis-o, la presiunea Angelei Merkel. Prin acea megamoschee, cu şcoală de predare a religiei musulmane, România este menită să-şi joace rolul de placă turnantă în acapararea Turciei. Nu doar a Turciei, ci a cît mai multor islamişti trăitori în Europa. Faptul că toată tărăşenia cu moscheea a fost scoasă la iveală când s-a dus Ponta în Turcia nu a fost întâmplător. Momentul a fost bine calculat de către cei care au lansat ştirea- nici nu mai are rost să spunem cine- pentru ca şederea premierului în curtea lui Erdogan să fie legată de această moschee. În fapt, Ponta a stat în Turcia atâta timp cât a fost nevoie să se pună la punct unele detalii legate de rolul României în atragerea Turciei în UE. Ponta putea foarte bine să se opereze şi să se recupereze la Bucureşti, însă aici i-ar fi fost extrem de greu, dacă nu imposibil, să se întâlnească şi discute cu emisari ai serviciilor secrete americane, germane şi turce. Se pare că documentele de pe vremea lui Ceauşescu privind profilul de intermediar al României între marile puteri şi lumea arabă au fost temeinic studiate, iar decizia mahărilor a fost aceea de a exploata această „vocaţie” de verigă de legătură. Cu ce riscuri pentru România, este o chestiune colaterală. În ceea ce îl priveşte pe Ponta, nu m-ar mira ca în scurt timp să-şi dea demisia, iar după aceea dosarul lui să fie albit şi să ne trezim cu el procuror general . Desigur, în următoarea guvernare…

„În trocul americano-german, România a fost prinsă la mijloc, iar cale de întors nu pare să existe”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !