Comunitatea slovacă și cehă din Nădlac, în straie de sărbătoare

De Valentin Goran
3Comentarii
Comunitatea slovacă și cehă din Nădlac, în straie de sărbătoare
Dimineața zilei de sâmbătă, 18 martie, a fost una specială pentru slovacii și cehii ce trăiesc în orașul Nădlac, dar și pentru toți arădenii ce locuiesc aici.

Evenimentul este organizat la invitaţia Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, prin viceprimarul Somrak Duşas și s-a bucurat de prezenţa unor oficialităţi de marcă precum: Jan Gabor – Ambasadorul Slovaciei în România, Lukas Parizek – secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe din Slovacia, Anton Hrnko – preşedintele Comisiei de Apărare al Parlamentului Slovac, Jan Varso – preşedintele Departamentului pentru Slovacii din Diaspora, Iarco Furic – deputat al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor precum şi a altor oficiali ai judeţului şi locuitori ai oraşului Nădlac. Trebuie precizat faptul că oraşul Nădlac găzduieşte cea mai consistentă comunitate slovacă din toată România.

Trei laureați, pentru literatură

Evenimentul a debutat cu participarea oaspeţilor la cea de-a IX-a ediţie a Premiului „Andrei Stefanko”, moment în care trei laureaţi Jan Labath şi Anna Tomanova Macanova din Serbia şi Anna Rau – Lehatska din România au fost distinşi cu premii pentru întreaga activitate literară. Ulterior, oficialii au fost invitaţi la Conferinţa Internaţională „Aspecte etnologice în Cultura Slovacilor din Ţinuturile de Jos”, eveniment care s-a bucurat de prezenţa a nu mai puţin de 40 de conferenţiari din România, Ungaria, Serbia şi Slovacia.

Păstrarea identității culturale

„Judeţul Arad, prin comunitatea slovacă din Nădlac, reprezintă un punct de referinţă în relaţiile dintre România și Slovacia. Această comunitate are rolul de a întări legăturile dintre cele două state, de a fi un factor de stabilitate şi legătură. Milităm pentru încurajarea şi păstrarea identităţii culturale a tuturor minorităţilor. Sunt convins că minoritatea nădlăcană a reuşit să îşi păstreze tradiţiile, cultura şi limba, satisfăcând nevoia de promovare a identităţii atât în interiorul propriei comunităţi, cât şi în afara acesteia. Consiliul Judeţean Arad susţine derularea a astfel de programe, proiecte, evenimente şi manifestări culturale destinate minorităţilor”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor