Consultatii limitate la medic

De Diana Dutu
1Comentariu
Pentru un diagnostic nou de boală acută, ar fi suficiente 2-3 consultaţii la medicul de familie FOTO: FAN
Pentru un diagnostic nou de boală acută, ar fi suficiente 2-3 consultaţii la medicul de familie FOTO: FAN
Noul pachet de servicii medicale de bază impune reguli noi în relaţia medicului de familie cu pacientul.

ARAD. Mai mulţi bani pentru medicina primară. Asta promite ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, odată cu promovarea proiectului pentru noul pachet de servicii medicale de bază. Astfel, de la 1 februarie 2014, medicii de familie vor avea posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii.

Servicii diversificate

Conform pachetului de bază, medicului de familie i se va permite să recomande anumite analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare – AVC, diabet, cancere, boala renală cronică, depresii etc., care în prezent pot fi recomandate doar de medicul specialist. De asemenea, pentru toţi pacienţii înscrişi pe liste, medicul de familie va trebui să acorde „consultaţii de prevenţie”.

Toţi adulţii sănătoşi cu vârste între 18 şi 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigaţii gratuite şi la una-două consultaţii succesive preventive la medicul de familie o dată la trei ani, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate. După 40 de ani, numărul consultaţiilor cu rol de prevenţie pentru adulţii sănătoşi va fi de 1-3 pe an, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.

Episoade de îngrijire

Conform ministrului Sănătăţii, pachetul de bază este gândit pe „episoade de îngrijire”. Un episod de îngrijire înseamnă consultaţiile şi serviciile de care este nevoie pentru ca pacientul să fie tratat sau, dacă e vorba de o boală cronică, să ţină boala sub control şi să nu permită agravarea. Astfel, pentru fiecare episod nou apărut, adică pentru fiecare îmbolnăvire, pacientul primeşte un set de servicii. Cineva care, de exemplu, se îmbolnăveşte de trei ori într-un an, în episoade diferite, va primi de trei ori serviciile medicale, pentru fiecare caz în parte sau ori de câte ori este nevoie.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor