Contribuţii la asigurări sociale

De Diana Dutu
Contribuţii la asigurări sociale
Continuăm astăzi să vă prezentăm câteva din noutăţile aduse în sistemul public de pensii de Legea 340/2015 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale aprobate prin Legea 227/2015 sunt următoarele: pentru condiţii normale de muncă – 26,3%; pentru condiţii deosebite de muncă – 31,3%; pentru condiţii speciale de muncă – 36,3%. Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă. „Diferenţa dintre cotele de contribuţie de asigurări sociale aprobate prin lege, funcţie de condiţiile de muncă si cota de contribuţie individuală de asigurări sociale se suportă de către angajator” – precizează Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii Arad. În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 5,1% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzute de Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Indice de corecţie

Indicele de corecţie prevăzut pentru anul 2015, este de 1,09. Indicele de corecţie utilizat la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat, pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, este următorul: începând cu 1 ianuarie 2016: (26,3%-5,1%) / 26,3% = 0,80608.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !