Cristian Moisescu: „Sunt și eu un simplu muritor imperfect”

De Diana Dutu
Reactualizat la:
12Comentarii
Cristian Moisescu: „Sunt și eu un simplu muritor imperfect”

A fost primul primar ales democratic în Aradul post-revoluționar. Din această postură şi-a servit orașul cu cinste şi dăruire între anii 1992-1996. A devenit popular printre concetățenii săi grație pasiunii pentru mersul pe bicicletă. „Am căutat ca funcţia să nu mă schimbe. Am continuat să merg cu bicicleta sau pe jos, printre oameni” – spunea, cândva, fostul primar. El rămâne întipărit în memoria colectivă ca un om jovial, gata oricând să-și asculte și să-și ajute semenii.

Din 7 ianuarie 2016, vorbim despre Cristian Moisescu la timpul trecut. Trecerea sa în nefiinţă e un eveniment trist pentru comunitatea locală. Arădenii îl simpatizau pe Cristian Moisescu pentru că acestuia îi era foarte uşor să empatizeze cu ei. A fost un om pe cât de sensibil, pe atât de puternic, un om pe care funcţiile nu l-au pervertit şi care nu s-a lăsat doborât de greutăţile vieţii.

„Acesta a fost secretul”

„Cel mai important lucru pe care consider că l-am făcut în cei patru ani de mandat a fost faptul că am ridicat o ștachetă morală, am arătat cum trebuie să se comporte un primar ales în mod democratic, fără a profita de poziția sa. Un primar care să se poarte cu dragoste față de semenii lui, cei care i-au acordat încrederea lor. I-am privit pe fiecare din cei care veneau în Primărie ca pe un semen creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu… Acesta a fost secretul. Nu am căutat să profit de poziția mea ca primar. Nu am făcut niciun fel de afaceri cu Primăria sau cu alte instituții. Unii poate m-au considerat prost pentru că nu am profitat, dar eu sunt convins că am făcut ceea ce trebuia, ceea ce a fost bine. Spuneam atunci că Dumnezeu este pentru mine adevărata opinie publică. Oamenii sunt așa cum sunt, nu îi poți mulțumi pe toți, deși am încercat din răsputeri să fac lucrul acesta. Sunt și eu un simplu muritor imperfect, dar m-am străduit cât am putut să ajut, să spun o vorbă bună, să dau un sfat” – spunea în urmă cu ceva timp Cristian Moisescu.

Via Veritas Vita

„Via Veritas Vita”, inscripţia poleită cu aur montată pe frontispiciul Palatului Administrativ a devenit o emblemă pentru edificiul de la Kilometrul Zero din Arad. Este mesajul pe care Cristian Moisescu îl lasă posterităţii.

„Sunt foarte bucuros că pe clădirea Primăriei din Arad, în 1993, în perioada cât am fost primar al municipiului Arad, am putut să pun aceste trei cuvinte care sunt îmbrăcate în foiţă de aur: Via Veritas Vita – Calea Adevărul şi Viaţa. Isus este cel care ne-a spus că El este Calea, El este Adevărul şi în El avem Viaţă veşnică. Am dorit ca aceste cuvinte să fie un imbold pentru arădeni. Am dorit ca cei care lucrează în această instituţie publică, cei care vin aici cu diverse treburi să fie sub această cupolă dumnezeiască. Acesta este un mesaj, aceasta este o mărturie nu numai a mea, ci a Aradului, a creştinilor. Cred că, dacă vrem să ne numim cu adevărat creştini, trebuie să fim mărturisitori” – a punctat, acum câţiva ani, Cristian Moisescu.

Formator de caractere

Tată a două fete şi bunic a trei nepoţi, Cristian Moisescu a îndrăgit necondiţionat copiii. I-a plăcut mereu să se afle în mijlocul lor pentru că „sunt puri şi nu sunt atinşi de răutatea vieţii. Mă fac să văd cu alţi ochi viaţa. Pot să iau din energia tinereţii lor. În schimb, eu încerc să le dau puţin din înţelepciunea mea.”

A procedat în acest fel nu doar în familie, ci şi ca profesor, predând engleza într-un mod atipic dar plăcut şi eficient. Generaţii întregi de elevi şi studenţi îşi amintesc cu drag de profesorul Cristian Moisescu pentru că au învăţat de la el mai mult decât limba engleză. Iată ce spunea, acum câţiva ani, dascălul Cristian Moisescu: „Ţinta mea este să creez caractere. Am întâlnit oameni extrem de inteligenţi şi bine instruiţi, dar, dacă nu au caracter, folosesc această inteligenţă în scopuri negative.”

Dincolo de profesor, dincolo de primar, a fost dintotdeauna OMUL Cristian Moisescu. Omul care s-a străduit din răsputeri să trăiască precum s-a autodefinit, ca „un creștin Christocentric, care Îl are pe Christos în centrul vieții sale”.

Dumnezeu să-l odihnească!12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor