Cu cât se ieftineşte apa în Arad?

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
1Comentariu
Cu cât se ieftineşte apa în Arad?
ARAD. Factura de întreţinere va scădea puţin dacă intenţia Guvernului de a micşora TVA la apă va deveni realitate.

În teorie, din 1 iunie, taxa pe valoarea adăugată (TVA) va scădea de la 24 la 9 la sută la apa potabilă. Mai precis, furnizorii de apă, vorbind aici despre Compania de Apă Arad (CAA), va trebui să reducă preţurile odată cu scăderea TVA. I-am contactat pe reprezentanţii CAA pentru a afla exact care sunt ieftinirile care ar putea intra în vigoare. Iar răspunsul acestora a fost scurt şi la obiect: „În prezent, preţul apei fără TVA este de 2,92 lei pe metru cub. Preţul metrului cub de apă cu TVA inclus este de 3,62 lei. Calculând posibila scădere a TVA, preţul pe metru cub de apă potabilă ar putea fi de 3,18 lei, faţă de 3,62 lei, cât costă în prezent”, ne-au spus cei de la companie. Din declaraţiile acestora rezultă faptul că apa în Arad s-ar putea ieftini cu 44 de bani.

Exemple aplicate

Pornind de la informaţiile venite dinspre CAA, am simulat anumite situaţii pentru a ne face o idee referitoare la cât de mult vom economisi odată cu reducerea TVA. De exemplu, statisticile arată că o persoană consumă în jur de 3 metri cubi de apă rece pe lună. Ca atare, o familie de patru persoane consumă cam 12 metri cubi de apă pe lună. Un calcul simplu arată că, odată cu scăderea TVA, familia respectivă va plăti 38,16 lei apa, faţă de 43,44 lei, cât costă în prezent. Economia este, însă, tot mai redusă cu cât familia este mai mică. Pentru că, dacă într-un apartament locuieşte o singură persoană care consumă 3 metri cubi de apă, aceasta va plăti cu numai 1,32 lei mai puţin după 1 iunie, dacă scăderea TVA va fi aplicată. Trebuie precizat faptul că simulările prezentate mai sus se referă doar la preţul metrului cub de apă furnizat de CAA, pierderile (care duc la creşterea preţului apei) nefiind incluse în calcul.

Lege pe jumătate

Dacă TVA va fi redus numai la apa rece, legea pare a fi întocmită numai pe jumătate. Pentru că, potrivit informaţiilor venite dinspre Compania de Apă, TVA nu va fi redus şi la canalizare. Aşa că, indiferent dacă preţul apei va scădea sau nu, preţul canalizării va rămâne acelaşi: 3,52 lei pe metru cub.

Taguri: , , , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor