Cum să evităm incendiile

De Ioana Costas
Cum să evităm incendiile
Canicula aduce sfaturi de la pompieri pentru prevenirea incendiilor care pot fi favorizate de temperaturile ridicate.

Canicula ce s-a abătut asupra Aradului poate avea urmări incendiare. La propriu. Şi asta pentru că în această perioadă există pericolul – mai mare ca oricând – de incendii. De aceea, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad vin cu câteva recomandări pentru administratorii operatorilor economici şi pentru persoanele fizice în ceea ce priveşte prevenirea incendiilor pentru perioadele cu temperaturi ridicate. Astfel, potrivit ISU Arad, „în perioadele caniculare sau secetoase, administratorii operatorilor economici şi persoanele fizice trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor, care să cuprindă identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de incendiu în condiţiile caracteristice temperaturilor ridicate şi lipsei de precipitaţii, urmând a se stabili măsurile de protecţie specifice”. De asemenea, trebuie asigurată verificarea zilnică a instalaţiilor de stingere şi a rezervelor de substanţe stingătoare. Recipientele şi rezervoarele precum şi alte tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune trebuie protejate faţă de efectul direct al razelor solare şi depozitate la umbră. Totodată, în anumite intervale din timpul zilei, trebuie restricţionată efectuarea de lucrări care creează condiţiile favorizante pentru producerea incendiilor prin degajări de substanţe volatile.

Interzis focul deschis

Reprezentanţii ISU Arad precizează că „este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol public de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt, interzis fiind şi utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie”.

Condiţii

În condiţiile în care se obţin aprobările legale, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor menajere se face în condiţii meteorologice fără vânt şi pe suprafeţe de 10 hectare prin fâşii arate. Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor menajere se face doar pe timp de zi şi cu supravegherea zonei de ardere. De asemenea, la locul arderii trebuie asigurate mijloacele de primă intervenţie, iar pentru suprafeţe mai mari de 5ha asigurarea unei cisterne cu apă şi a unui plug.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !