Despre sex, fără false pudori

De Vasile Filip
4Comentarii
Prof. dr. Marian Cărăbaş
Prof. dr. Marian Cărăbaş
ARAD. Profesorul dr. Marian Cărăbaş încearcă să dezvăluie misterele biologiei sexualităţii.

Când aud vorbindu-se despre sex, unii semeni iau o atitudine excesiv pudică sau de cele mai multe ori încearcă să evite subiectul considerându-l tabu. Marian Cărăbaş, profesor la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” şi lect. univ. dr. la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, nu numai că vorbeşte, fără sfială, despre sex dar şi încearcă să dezlege tainele sexualităţii. Acest lucru îl face printr-un studiu, la care a lucrat peste doi ani, ce se va materializa într-o carte cu titlul „Misterele biologiei sexualităţii”.

Ritualuri sexuale specifice

Cartea cuprinde două părţi. În prima, care are cinci capitole, ni se oferă date referitoare la apariţia şi dezvoltarea procesului sexual, determinismul sexului, selecţia sexuală, reproducerea sexuală a vieţuitoarelor, de la bacterii la mamifere, şi comportamentul sexual la animale, ce cuprinde inclusiv fenomenele de monogamie, poligamie şi homosexualitate.
Care ar fi câteva dintre cele mai insolite „comportamente” la aceste animăluţe? „Fiecare animal are ritualuri sexuale specifice – ne spune Marian Cărăbaş. La păsări, de exemplu, masculii îşi curăţă penajul şi fac cuiburi pentru a atrage femelele. Dar există şi specii de acarieni sau unele insecte la care, după ce se consumă actul sexual, femelele îşi omoară partenerul. Acest lucru se realizează pentru că femela consumă anumite substanţe din corpul lui ce o ajută la producerea pontei”.

De la preludiu, la orgasm

Partea a doua a cărţii (care are tot cinci capitole) vorbeşte despre sexualitatea la om. Aflăm aici un scurt istoric al sexualităţii umane, dar şi informaţii legate de sistemul genital masculin şi feminin, comportamentul sexual – unde sunt dezbătute probleme de preludiu, actul sexual (poziţii şi orgasm) şi postludiu. Ultimele două capitole sunt rezervate metodelor contraceptive şi bolilor cu transmitere sexuală.
Prin ce diferă, în carte, prezentarea „poziţiilor” faţă de ceea ce vedem, din plin, pe Internet? „Poziţiile pe care le prezint eu oferă o educaţie sexuală mai bună, sunt mai cizelate (pe Internet şi în filmele porno e prea multă imitaţie) – apreciază autorul. Cele pe care le dau eu în carte sunt preluate din literatura de specialitate, unele datând de 2.000 de ani, atunci când indienii cunoşteau peste 100 de poziţii”.

Sexualitatea şi existenţa

„Prin această carte – concluzionează prof. dr. Marian Cărăbaş – am vrut să prezint la un loc mai multe aspecte legate de sexualitate, începând de la cele mai simple vieţuitoare până la om. Lucrarea se adresează specialiştilor în domeniu, profesorilor de biologie, studenţilor de la facultăţile de profil dar şi publicului larg, în special tinerilor dornici să cunoască cât mai multe informaţii despre unul dintre cele mai importante procese ce se desfăşoară în natură, fără de care nu am putea exista”.

În două săptămâni

Cartea este gata, se află la tipografie şi, cu ajutorul generos al sponsorului MID Spedition Bora SRL, va fi tipărită în două-trei săptămâni, după care cititorii pot căuta „Misterele biologiei sexualităţii” în librăriile arădene.

„Procesul sexual este unul dintre cele mai importante din lumea vie” Marian Cărăbaş

Taguri: , , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor