Doliul a schimbat programul instituțiilor culturale

De Eugen Rogojan
Doliul a schimbat programul instituțiilor culturale
© „Al tău vechi, Caragiale” nu se va juca pe 16 decembrie Foto: JA
Filarmonica de Stat, Teatrul Clasic, CMCA şi CCJA au anunțat modificări ale programelor culturale pentru zilele de doliu național.

14, 15 și 16 decembrie au fost decretate de către Guvernul României ca fiind zile de doliu național, în memoria Majestății Sale Regelui Mihai I al României. Zilele de doliu naţional sunt stabilite prin Hotărâre de Guvern, Legea 75 din 16 iulie 1994 fiind actul normativ care stabilește că în zilele de doliu naţional instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

De asemenea, în zilele de doliu, posturile de televiziune și instituțiile de cultură își adaptează programul. Acest lucru l-au făcut și Teatrul Clasic de Stat, Filarmonica de Stat și cele două centre culturale – județean și municipal.

Spectacol anulat

În programul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” pentru luna decembrie se regăsește un spectacol pe data de 16. Este vorba despre „Al tău vechi, Caragiale!” – Momente și schiţe, scrisori către Vlahuță de I.L. Caragiale. Dată fiind situația, însă, conducerea instituției a decis să anuleze reprezentația.

Concertul filarmonicii, adaptat

În programul pe luna decembrie al Filarmonicii de Stat Arad se regăsește, pe data de 14, un „Medalion Piotr Ilici Ceaikovski”, programat la ora 19. Conducerea instituției a decis, însă, să schimbe programul.
„Dedicat memoriei Majestății Sale Regelui Mihai I al României, în programul concertului de joi se va regăsi, în prima parte, Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op.23 de Ceaikovski, iar în cea de-a doua parte, Requiemul în do minor pentru cor și orchestră, de Luigi Cherubini”, anunță reprezentanții Filarmonicii de Stat Arad. Dirijorul orchestrei va fi Dorin Frandeș, dirijorul corului va fi Robert Daniel Rădoiaș, iar pianistul Vlad Dimulescu va fi solist.

Târgul de iarnă și caravana colindelor

Programul Târgului de Iarnă va fi și el modificat, urmând ca în zilele de 14, 15 și 16 decembrie să nu se organizeze concerte de colinde. Târgul va reveni la normal pe 17 decembrie, când de la ora 17 vor urca pe scenă Raoul, Biserica Harvest Metanoia și Peregrinii.
De asemenea, Centrul Cultural Județean, organizator al Caravanei Tradițiilor de Iarnă, a anunțat că „dat fiind faptul că 14, 15 și 16 decembrie au fost decretate zile de doliu național în memoria Regelui Mihai, programul Caravanei Tradițiilor de Iarnă s-a modificat, spectacolele din 15 și 16 decembrie fiind reprogramate”. Astfel, concertul de colinde programat pentru data de 15 decembrie la Sântana, se va desfășura pe 13 decembrie, de la ora 19, cel programat pentru aceeași zi, la Secusigiu, va avea loc pe 19 decembrie de la ora 17, în timp ce concertul de pe 16 de la Pâncota a fost mutat pe 18 decembrie, iar cel de la Ineu (programat inițial tot pe 16 decembrie) se va desfășura marți, 19 decembrie, de la ora 18.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !