Nereguli în cluburile din Arad

De Adriana Barbu şi Ioana Costaş
Reactualizat la:
9Comentarii
Nereguli în cluburile din Arad
Căi de evacuare blocate, extinctoare expirate sau inexistente, orare de funcţionare anapoda şi autorizaţii şi avize lipsă! Iată situaţia din acest an a cluburilor şi barurilor din oraş.

O tragedie, cea de la Colectiv, şi vezi din altă perspectivă mai toate cluburile şi barurile din Arad. În câte ai intrat? În câte ţi-ai pus problema siguranţei tale? Câte sunt conforme cu legea şi nu-ţi pun viaţa în pericol? Nu puţine, ne spun cei care sunt îndreptăţiţi să facă controale pe temă. Dar cât de serioase sunt controalele, cât de des s-au închis ochii şi ce s-a descoperit în cluburile şi barurile din oraş?

Câteva nereguli

Căi de evacuare blocate şi extinctoare expirate. Asta au descoperit reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Vasile Goldiş” Arad, în urma celor 20 de controale efectuate anul acesta la unităţi de alimentaţie publică sau locuri cu aglomerări de persoane din oraşul nostru. Adică tot atâtea cazuri în care o tragedie (nu neapărat de mărimea celei din Bucureşti) s-ar fi putut scrie şi la Arad. Cuantumul amenzilor aplicate de către cei de la ISU Arad se ridică la 19.000 de lei pentru nereguli la normele generale de apărare împotriva incendiilor. Reprezentanţii ISU Arad au descoperit în controalele lor căi de evacuare blocate şi extinctoare cu termenul de valabilitate expirat. În alte cazuri, cei de la ISU Arad au descoperit că extinctoarele sunt… inexistente. Doar că, potrivit reprezentanţilor ISU Arad, cele 20 de controale efectuate anul acesta au fost controale planificate, de genul celor care au loc pe tot parcursul anului.

O sesizare pe tema artificiilor

Alte 15 procese verbale au fost încheiate de reprezentanţii Poliţiei Locale, după verificarea tuturor cluburilor şi barurilor din Arad, în al doilea semestru din acest an. Vorbim aici tot de controale planificate. Două dintre unităţile care desfăşoară activitate de club au ajuns pe lista neagră a celor aflaţi în control. În rest, probleme au fost la orarul de funcţionare şi alte nereguli mai mici sau mai mari. A fost făcută în vară chiar şi o sesizare a Poliţiei Locale către ISU Arad pentru a verifica o unitate în care au loc evenimente cu aglomerări de populaţie (gen botezuri, nunţi, zile de naştere), tema sesizării fiind chiar folosirea artificiilor în locuri închise. Dar nu s-a ajuns niciodată la închiderea unităţilor sau la sancţiuni de natură penală.

Fără panică în Arad

Tragedia de la Colectiv a pus pe jar autorităţile cu atribuţii de control în domeniu, din Arad, dar nu le-a băgat în panică. Se vor face controale din nou la unităţile de alimentaţie publică cu specific de bar şi club, în baza unui protocol încheiat între Poliţia Locală şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad, un control impus parcă de tragedia de la „Colectiv”, dar acestea nu au demarat azi. Şi nici nu s-a luat legătura între instituţii pentru stabilirea zilei în care se va da startul la verificări. În alte judeţe, panica s-a instalat de tot şi controalele au demarat. La noi s-a făcut, aşa cum am menţionat, o sedinţă de evaluare sâmbătă la Primărie, la amiază, şi sigur s-a discutat, mai mult sau mai puţin la secret, între mai marii instituţilor ce e de făcut şi cât de drastic trebuie aplicată legea.
Un lucru e cert, însă, dincolo de toate aceste informaţii: pentru patronii de baruri, cluburi, restaurante, lucrurile se vor schimba după tragedia de la Bucureşti.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor