Falca: atac la subprefectul Aradului

De Adriana Barbu
9Comentarii
Gheorghe Falcă şi Florentina Horgea FOTO: JA
Gheorghe Falcă şi Florentina Horgea FOTO: JA
Gheorghe Falcă spune că suprefectul a atacat o hotărâre CLM pe care, cu câteva luni înainte, o apărase din punct de vedere juridic în calitate de jurist al Primăriei Arad.

Arad. „Atunci ne spunea cât de legal este proiectul, acum ne spune cât de ilegal este. Are răspuns în funcţie de şefi, pentru că juridic nu poţi să ai decât aceeaşi opţiune”. Aceasta este afirmaţia primarului Falcă făcută marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, iar persoana incriminată este nimeni altul decât subprefectul Florentina Horgea. Falcă a redeschis din nou subiectul Parcului Eminescu, arătându-se şocat că Prefectura a atacat în contencios administrativ hotărârea care viza zona monumentelor protejate din Arad pe motiv că amendamentele votate de aleşii municipali (care dau legalitate intenţiilor din Parcul Eminescu) nu sunt pe lege.

După ce a dat citire celor două amendamente contestate de reprezentanţii Prefecturii întrebându-se „ce este greşit în acest amendament? Ce ilegalităţi s-au întâmplat?”, Gheorghe Falcă a ajuns la subiectul dorit: cine a semnat actele prin care hotărârea CLM era atacată. Printre semnatari se numără şi subprefectul Florentina Horgea, nimeni alta, spune edilul, decât fostul angajat al Primăriei Arad care a considerat, cu câteva luni în urmă, aceeaşi hotărâre drept perfect legală.

Falcă a precizat marţi că hotărârea 201/2014 a fost contestată, în urmă cu câteva luni, de un arădean, care a făcut o plângere prealabilă pe acest subiect, însă Florentina Horga, pe atunci angajat la departamentul juridic al Primăriei Arad, a semnat răspunsul Municipalităţii la acea contestaţie, considerând actul votat de aleşi drept legal.

O ironie

„Raportul de specialitate, care, surpriză, este semnat de doamna subprefect, ne spune că PUZ-ul este perfect şi dă şi câteva argumente. Este interesant de văzut ce spune doamna Horgea pe acelaşi subiect, dar de pe o altă funcţie. Atunci ne spunea cât de legal este proiectul, acum ne spune cât de ilegal este. Undeva greşeşte doamna, dar unde? Are răspuns în funcţie de şefi, pentru că juridic nu poţi să ai decât aceeaşi opţiune”, a declarat Falcă.

Primarul şi-a permis şi o ironie, precizând că angajaţii instituţiei aşteaptă ca Floretina Horgea să reprezinte interesele Primăriei în procesul cu Prefectura pe acest subiect după ce aceasta se va întoarce ca angajat al Municipalităţii, fapt ce ar urma să aibă loc în câteva luni.

Replica lui Horgea

Replica subprefectului nu s-a lăsat aşteptată. Printr-un comunicat, Horgea afirmă că „Voi susține întotdeauna aplicarea legii, indiferent de părerile oamenilor politici”. Subprefectul mai adaugă „Instituția Prefectului are, prin lege, atribuția de a efectua controlul de legalitate asupra hotărârilor CL”, că în calitate de jurist în cadrul Primăriei Arad „am avut de soluționat din punctul de vedere al procedurii juridice o plângere prealabilă”, că „strict în baza procedurii prevăzute în legea 554/2004, am propus CLMA respingerea plângerii prealabile, considerând că pentru constatarea unor aspecte de nelegalitate (…), petentul se poate adresa instanței” şi că în activitatea sa din Primărie „nu am avut atribuția de a mă pronunța cu privire la legalitatea adoptării hotărârii 201/2014”.

Fără previziuni politice

Florentina Horgea mai susţine că „în calitate de subprefect, am contrasemnat referatul serviciului de specialitate cu privire la acțiunea în contencios administrativ față de hotărârea 201/2014 și, în mod evident, îi susțin conținutul” şi că nu intră în discuții legate de păreri sau previziuni politice.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor