Falcă: „Calea de urmat nu e cea a descinderilor în cluburi şi a controalelor spectaculoase!”

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
10Comentarii
Falcă: „Calea de urmat nu e cea a descinderilor în cluburi şi a controalelor spectaculoase!”
Primarul Aradului îşi spune părerea despre tragedia de la „Colectiv” şi crede că fermitatea e calea de urmat, nu acţiunea punitivă, pentru a nu ajunge în zona neagră a economiei.

Era de aşteptat, am anticipat-o şi a şi venit: poziţia primarului Gheorghe Falcă despre tragedia de la „Colectiv” şi viziunea sa despre ce ar trebui să urmeze. Şi pentru că era de aşteptat, o vom reda mai jos. „În aceste zile grele, nu ne revine nouă, politicienilor să ne afişăm emoţia. Ar fi poate chiar o jignire la adresa cruntei suferinţe a părinţilor, fraţilor şi surorilor, prietenilor celor morţi sau aflaţi în suferinţă pe patul de spital. Nu emoţie se aşteaptă azi cetăţenii să vadă la noi, politicienii, ci acţiune şi discernământ. De aceea, calea de urmat nu e cea a descinderilor în cluburi şi a controalelor spectaculoase. Fermitate, DA, dar nu acţiune punitivă. Astfel de exagerări vor deplasa unele dintre aceste afaceri, din zona gri, într-o zonă şi mai întunecată. Stricteţe din partea instituţiilor şi a funcţionarilor: DA, şi mai ales unde există riscul pierderii de vieţi. Însă prevenţia se face în primul rând prin colaborare”.

Despre taxe şi urgenţe

Ce mai spune primarul despre taxe şi avize, despre măsuri de singuranţă în cluburi şi ieşiri de urgenţă? „E adevărat că numărul mare de avize, permise, licenţe şi taxe sufocă de facto localurile publice? Oare faptul că există trei taxe pentru muzica difuzată în localuri nu îi împiedică pe unii proprietari să investească mai degrabă în dotări de siguranţă? Un extinctor în plus ar putea fi cumpărat, o ieşire de urgenţă funcţională ar putea fi amenajată cu banii risipiţi lunar în trei direcţii. Şi nu vorbesc de fapt doar despre bani, ci şi despre energia consumată astfel. Vorbesc deci de o abordare mai atentă, mai corectă şi mai colaborativă”.

Obligaţia din Arad

Edilul mai spune că: „CLM Arad a votat de curând pentru obligativitatea localurilor de a avea un sistem de supraveghere video. Poate unii spun ca a fost o greșeală, că am adăugat o povară financiară unor afaceri pe care nu şi-o permit sau chiar nu au nevoie de astfel de dotări. Dar, noi în CLM ne-am gândit la siguranța oamenilor și a proprietarilor. Aceste instalații reprezintă un cost de moment, nu poveri constante, cum sunt taxele guvernamentale. Din fericire, niciun pompier nu a murit încercând să salveze vieţi în incendiul din Bucureşti. Dar au murit tineri din public: tineri care, salvându-se pe ei înşişi, s-au întors pentru a salva alte vieţi. Cred că aceşti oameni, dacă ar fi trăit, şi-ar fi dorit să meargă în continuare în cluburi. Cluburi decente şi sigure. În care să se bucure de prestaţia unor artişti protejaţi nu de trei taxe arbitrare, ci de reguli simple şi ferme. De un climat în care fiecare, artist sau proprietar de club, să prospere, iar publicul să se bucure. Cu astfel de reguli simple și clare le suntem datori tuturor”.

Articole pe aceeași temă:

Vezi cum se simte Andrei Găluţ

Cei doi arădeni din infern

A murit sunetistul trupei care concerta în Club Colectiv când a izbucnit incendiul

Cel mai recent bilant al victimelor incendiului din clubul Colectiv

Trei zile de doliu national, in memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv

S-a inceput urmarirea penala in rem, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv

Solistul trupei Goodbye to Gravity, în stare gravă cu arsuri şi intoxicaţie10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor