Fără ore de engleză și sport în grădiniță

De Monica Ardelean
9Comentarii
Fără ore de engleză și sport în grădiniță
Oficial nu se mai poate preda limba engleză și nici o altă materie opțională la grădiniță.

Oficial nu se mai poate ca în grupa celor mici să vină profesori de engleză, de sport sau dans și să le predea ore contra cost. Nu mai există nici o variantă legală pentru a fi plătiți. Și atunci cei mici rămân fără aceste materii opționale. Cei care s-au agitat din cauza acestei situații și au sunat la redacție au fost părinții și bunicii nemulțumiți. „Ni s-a comunicat de la grădiniță că nu se vor mai face ore de engleză în timpul programului. Nu înțelegem de ce, pentru că aceste ore chiar erau utile pentru copiii. Nu există, spun cei de la grădiniță, nici o variantă să putem plăti pentru aceste ore” a precizat o cititoare. Blocajul ne-a fost confirmat și de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Arad care au punctat că în acest moment nu există nici o variantă legală pentru a se continua cu aceste ore la nivel preșcolar. Cel puțin câteva grădinițe s-au conformat regulilor și au anunțat sistarea acestor ore.

Cei care au copii la grădiniță cunosc foarte bine sistemul. În primele zile educatoarele prezintă oferta materiilor opționale, de obicei limba engleză și sportul, pentru care părinți au de plătit o anumită sumă lunară, undeva la 10lei. Teoretic plata se putea face doar pentru acei profesori care aveau un PFA pentru a putea încasa banii. Practic, o parte din bani se plăteau la negru. Acum, fie din cauza înăspririi legislației, fie din cauza fricii, o parte din grădinițe și o parte din profesorii de engleză au renunțat la aceste ore.

„Situația a fost semnalată la nivelul ministerului pentru a fi oferit cadrul legal pentru ca cei mici să poată învăța încă din grădiniță limba engleză de la profesori de specialitate. Sperăm să se găsească o soluție cât mai repede” a precizat Laura Nădăban, purtător de cuvânt la IȘJ Arad.

Ceea ce fără îndoială își dorește toată lumea, doar că ar fi util și cinstit față de copiii ca aceste ore să nu mai fie plătite din buzunarul părinților, ci să fie asigurate gratuit în sistemul de învățământ de stat. Pentru că așa cum au stat lucrurie, perioada de școlarizare la grădiniță rămâne una din cele mai costisitoare pentru părinți.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor