Halucinanta poveste a unui aradean, la Finante

De Diana Dutu
Reactualizat la:
12Comentarii
Halucinanta poveste a unui aradean, la Finante
Omului i s-a cerut să plătească, anticipat, impozit pe venitul obţinut din chirie, pe întreg anul 2015.

ARAD. Este incredibil ce i s-a întâmplat unui cetăţean din Arad, la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. Bărbatul s-a adresat instituţiei pentru a rezilia un contract de închiriere în euro.

„Mi s-a spus că nu pot rezilia contractul decât dacă plătesc impozit de 16% pe tot anul 2015! Urmând să primesc banii înapoi în 2016. Dar cum să plătesc impozit pe nişte venituri pe care eu nu le obţin?! Cu ce bani? De unde să iau aceste sume, care nu sunt chiar mici? Poate legea să mă oblige să plătesc şi pe ceea ce nu am? Ce lege este asta?!” – (se) întreabă, pe bună dreptate contrariat, arădeanul.

Aberant este că această lege chiar există! Este vorba despre Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (Gelu-Ştefan Diaconu) numărul 2365 din 20 august 2014 pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit. La Anexa1 a Ordinului, se prevede negru pe alb că „procedura privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, stabilite prin decizie de impunere, se aplică pentru rezilierea, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere, pentru care chiria este exprimată în lei”.

„Prin deducaţie, pentru rezilierea contractelor de închiriere pentru care chiria este exprimată în valută, nu se poate aplica aceeaşi procedură” – punctează Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Finanţelor arădene.

Sesizare la Timişoara

Deşi ne-a oferit o explicaţie „pe lege” pentru problema cu care se confruntă arădeanul, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad sesizează absurdul situaţiei. „Chiar dacă îşi va recupera banii, după regularizare, anul viitor, este nedrept că trebuie să-i dea în avans statului” – spune Călin Arusti. El mai precizează că problema a fost semnalată deja la Timişoara, forurilor ierarhc superioare. Aceasta este, de fapt, singura „măsură” pe care o pot lua cei de la Finanţele arădene. Cu speranţa că cineva va înţelege despre ce este vorba şi va acţiona pentru remedierea situaţiei. Căci altfel…

Executare silită!

Ce se întâmplă dacă arădeanul nu plăteşte anticipat impozitul pe anul 2015 pentru un venit pe care nu îl obţine? „Am întrebat şi eu la ANAF şi mi s-a spus că, dacă nu plătesc, apar la ei cu debit şi o să-mi facă poprire pe conturi” – zice, consternat, bărbatul. Călin Arusti confirmă: „Dacă nu are bani să-i dea, va intra pe lista cu datornici şi, din păcate, i se mai adună şi nişte majorări.”

Incredibil!

O situaţie şi mai aberantă se conturează în cazul în care arădeanul îşi găseşte un nou chiriaş pe acelaşi spaţiu. „Dacă îl dau în chirie, cum o să mă înregistreze cei de la Finanţe? O să plătesc impozit şi pe noul contract? Adică plătesc două impozite pentru acelaşi spaţiu?” – (se) întreabă indignat cetăţeanul. „Ipotetic vorbind, dacă dă spaţiul în chirie unei alte persoane, atunci ajunge să plătească pentru ambele” – răspunde, el însuşi uimit, Călin Arusti.

Bucurie

În toată această poveste ineptă, există şi o bucurie pentru cei de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice: că, cel puţin deocamdată, se confruntă cu un singur caz de acest gen. Dar nu se ştie niciodată ce rezervă viitorul…12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor