Haos pe meritele olimpicilor arădeni. Le dăm sau nu bani?

De Adriana Barbu
1Comentariu
Haos pe meritele olimpicilor arădeni. Le dăm sau nu bani?
Banii rămaşi necheltuiţi de la Festivalul de ştiinţe umaniste nu au fost mutaţi pentru bursele sau premiile unor elevi de marcă. De ce?

ARAD. 105.000 de lei. Atât a vrut să mute consilierul Marin Lupaş de la un capitol bugetar la altul cu ocazia rectificării de buget de vineri. Nu s-a putut, însă. Pentru că, spune executivul local, nu e pe lege. Total fals, spune PSD Arad, pentru că dacă Johannis a putut, s-ar putea şi la Arad.
În cadrul amendamentelor la rectificarea bugetară propusă spre vot, vineri, aleşilor municipali, Marin Lupaş a propus ca banii alocaţi dar necheltuiţi cu ocazia Festivalului de ştiinţe umaniste să fie mutaţi spre premierea rezultatelor deosebite obţinute de elevii arădeni. Lupaş a precizat că, din cei 200.000 lei alocaţi festivalului, 105.000 lei au rămas necheltuiţi şi a propus ca 55.000 lei să meargă pentru premierea olimpicilor iar 50.000 lei pentru achiziţionare de carte pentru bibliotecile şcolare.
Dana Andreica, directorul Centrului Cultural Municipal, a intervenit pentru a preciza că nu se pot onora niciuna dintre propunerile alesului, din cauza legilor care le interzice acest fapt, în pofida intenţiilor bune ale instituţiei: ordonanţa de Guvern 51/1998, care interzice premierea elevilor, şi ordonanţa de Guvern 26/2012, care interzice achiziţia de carte.
În condiţiile date, doar Gheorghe Săplăcan a mai intervenit pe subiect pentru a precizat că „dacă legea nu permite să-i premiem pe olimpici, ceea ce e revoltător, atunci să le acordăm burse”. Nici cererea sa nu a fost onorată, aşa că banii necheltuiţi de Festivalul de ştiinţe umaniste au rămas, încă, în aer.

PSD a studiat legile

Ulterior şedinţei CLM, conducerea PSD a revenit cu un comunicat indicând printre altele că „din păcate, propunerea consilierului local a fost respinsă de către majoritatea din jurul primarului Falcă, după ce directorul Centrului Municipal de Cultură a spus că, legal, premierea olimpicilor nu se poate face” dar şi faptul că „ne-am documentat şi primul lucru pe care îl pot spune este că Primăria Sibiu a acordat anul trecut premii în valoare de 101.600 lei elevilor olimpici, pentru al doilea an consecutiv. Reamintesc că primar al Sibiului în acea perioadă era actualul preşedinte al României, Klaus Johannis. Mă întreb şi întreb public de ce la Sibiu, Klaus Johannis poate să premieze legal elevii olimpici iar la Arad nu se poate?!”.
În comunicatul semnat de Marin Lupaş se mai precizează că „în«România lucrului bine făcut» s-a procedat de fapt legal, iar la Arad nu se doreşte premierea elevilor olimpici, deşi sunt fonduri disponibile pe care le-am indicat cât se poate de clar”. Tot aici se indică şi faptul că a analizat cele două acte normative dar că „nu am găsit nici o prevedere care să nu ne permită premierea olimpicilor sau achiziţionarea unor cărţi pentru elevi. OUG 51/1998 se referă la valorificarea unor active ale statului şi nu are legătură cu problema pe care am ridicat-o. OUG 26/2012 precizează că, citez: «Din fondurile publice nu pot fi achiziţionate tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol, precum si pentru zile festive, inclusiv zile aniversare», din nou fără legătură cu ceea ce am propus noi!”.
Ca atare, Marin Lupaş a decis să ceară public explicaţii pentru că, spune alesul, nu este normal ca „în CLM să primim răspunsuri lipsite de profesionalism aşa cum s-a întâmplat astăzi”.

Taguri: , , , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor