In cautarea unui “tovaras de drum” spre America de Sud

De Adriana Barbu
1Comentariu
In cautarea unui “tovaras de drum” spre America de Sud
“De-a lungul Anzilor” (Ţara de Foc – Ecuator), la 3.404 metri înălţime, timp de câteva luni bune: visul a doi tineri alpinişti arădeni.

Arad. Fitz Roy – Supercanaleta, 3.404 metri, Patagonia, şi parcurgerea a peste 10.000 km în America de Sud. Două obiective pe care şi le-au propus doi tineri alpinişti din Arad, care caută acum susţinători pentru visul lor. O expediţie care s-ar putea realiza dacă ar exista oameni de bine. O poveste frumoasă a cărui obiectivul principal este parcurgerea traseului Supercanaleta, pe vârful Fitz Roy – Patagonia, o ascensiune extrem de dificilă cu pasaje variate de gheaţă şi stâncă pe 1.600 metri. Adică o premieră naţională, acesta fiind şi atuu-ul pe care marşează cei doi alpinişti atunci când speră că vor primi o mână de ajutor de la cei care iubesc muntele şi adoră să audă de provocări şi premiere naţionale.

„Fiecare ascensiune pe vertical este o experienţă definitorie, care te modelează şi te pregăteşte pentru următoarele încercări. Mai departe de orizontul acestei expediţii, dorim să promovăm şcoala vieţii ce am dobândit-o pe munte, să promovăm valorile ce ne-au fost inspirate de-a lungul timpului: spiritul de echipă, respectul faţă de natură, curajul şi perseverenţa”, este declaraţia de intenţie a lui Aurel Sălăşan şi a lui Alin Petru Stana, economişti, dar înainte de toate alpinişti utilitari şi nu numai.

Dacă vor găsi prieteni care să le susţină expediţia, fie că e vorba de firme, persoane fizice sau instituţii, atunci cei doi tineri alpinişti vor pleca pe 9 decembrie spre Budapesta, apoi Paris – Buenos Aires – El Calafate şi se vor întoarce acasă pentru a povesti despre vitejiile lor pe 20 iunie 2015.

Nu fără a aduce lor şi sponsorilor, la întoarcere, recunoaştere socială (prin diferite activităţi care se adresează diferitelor comunităţi locale, naţionale şi internaţionale), nu fără a promova produse româneşti şi a aduce o contribuţie importantă la imaginea alpinismului românesc.

Ei au nevoie, pentru a-şi împlini visul, de 7.470 de euro de persoană, o sumă care fără o mână de ajutor le va fi imposibil de… atins.

Care este provocarea?

Vârful Fitz Roy, cu altitudinea de 3.404 de metri, nu este caracterizat ca dificultate prin altitudine, ci prin gradul de înclinaţie pe orice rută abordată. O altă problemă ce ridică dificultatea traseului este vremea schimbătoare şi vânturile puternice, ce pot depăşi 100 km/oră. Fitz Roy este situat în Patagonia, la o latitudine sudică de peste 50 de grade, ceea ce confirmă asprimea şi instabilitatea vremii, dar şi marile influenţe ale curenţilor reci dinspre Antarctica.

Acest grup de munţi oferă motivaţie şi provocare pentru elita alpinismului mondial din cauza verticalităţii şi dificultăţii rutelor ce se găsesc aici.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor