In caz de nevoie trageti de miner!

De Simion Todoca
In caz de nevoie trageti de miner!
Cică Academia Română ar fi impus trecerea la „î” din „a” pentru că forma veche a cuvântului „mîner” ar fi fost de vină pentru mineriade. Mai exact, Iliescu, în tren fiind, a citit plăcuţa pe care scria „în caz de nevoie, trageţi de mîner”, numai că de pe „î” lipsea căciuliţa, iar el a citit „miner” şi pe loc i-a venit ideea să apeleze la aceştia împotriva adversarilor săi politici, care prea şi-o luaseră în cap.

Se pare că, deşi Academia Română a făcut schimbarea cuvenită, unora le-a rămas în minte tot înţelesul dat de către Iliescu. Liderii sindicali din minerit au anunţat că, la Târgu Jiu, va fi un mare miting de protest, la care vor participa circa 7.000 de mineri. Aceştia vor cu orice chip măriri salariale şi spun că nu vor ceda nici în ruptul capului. De cealaltă parte, premierul Victor Ponta îi acuză de inconştienţă, arătându-le că tocmai a refuzat să semneze scrisoarea cu FMI, pentru că acesta i-a cerut, la modul imperativ, să restructureze mineritul. Mai exact, să ia măsuri care, în scurt timp, să ducă la desfiinţarea acestui sector. Evident, este vorba despre sabotarea obţinerii independenţei energetice a României, într-un timp relativ scurt. Dar, acesta este alt subiect, aşa că vom reveni la minerii noştri. Ponta le spune că, dacă mai dau mult din gură şi ţipă că vor salarii mai mari, Guvernul le va da, ca să calmeze spiritele, numai că aceasta chiar îl va obliga la restructurările pretinse de FMI, cu repercusiunile de rigoare.

Sunt atât de inconştienţi liderii sindicali încât să nu priceapă această aritmetică elementară, sau sunt manipulaţi de către cineva, să-i bage beţe în roate lui Ponta ? S-ar putea, numai că mă îndoiesc că dacă Guvernul Ponta cade, în urma unor manifestaţii de amploare, viitorul Guvern le va da minerilor salarii mai mari. Ba, dimpotrivă, sunt convins că a doua zi după instalare va purcede la punerea în aplicare a cerinţelor FMI. Aşadar, oricât de mult cinism ar avea cei dornici să se instaleze la oala cu smântână, nu cred că sunt atât de idioţi încât să nu realizeze ce i-ar aştepta dacă s-ar expune furiei a mii de mineri minţiţi şi dezamăgiţi. Cred, mai degrabă, că, în înţelegere cu liderii, Ponta foloseşte aceste mitinguri de amploare pe post de scuză faţă de FMI. Ai cărui reprezentanţi au putut urmări, pe mai multe canale TV, reportaje despre mineriade, transmise „întâmplător” tocmai în această perioadă…

„Cu totul „întâmplător”, exact în această perioadă au fost difuzate o serie de reportaje despre mineriade”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !