În universul lui Mişi Takacs

De Vasile Filip
3Comentarii
În universul lui Mişi Takacs
La vernisajul expoziţiei „Retrospectivă Mihai Takacs” şi lansarea albumului „Aradul pe şevaletul lui Mihai Takacs”.

Impresionant. Acesta ar fi, poate, cel mai potrivit epitet pentru tot ce s-a întâmplat, miercuri seara, la Galeria Naţională de Artă „Delta”. Pe pereţi: 97 de tablouri (cele mai multe cu peisaje citadine); în spaţiu: 17 lucrări de sculptură mică; în vitrină: sevaletul – pe care Mihai Takacs a lucrat peste 30 de ani -, dar şi scăunelul şi paleta lui de culori; o sală arhiplină de prieteni sau doar simpli admiratori ai artistului. O atmosferă deosebită la vernisajul expoziţiei „Retrospectivă Mihai Takacs” şi lansarea albumului „Aradul pe şevaletul lui Mihai Takacs”, o atmosferă din care, din păcate, lipsea chiar Maestrul.

Preţuire pentru Artist

Și totuşi, prezenţa Artistului s-a simţit din plin. Într-un ambient incandescent – în universul creaţiei sale – pe o muzică lină a Cvartetului Arădean, Mihai Takacs a fost readus printre noi. Mai întâi prin cuvintele (scurte dar de pios omagiu) din deschiderea expoziţiei. „Mihai Takacs a fost un artist iubit de arădeni şi aceasta o dovedeşte prezenţa d-voastră aici” – spunea sculptorul Dumitru Şerban, preşedintele Filialei Arad a U.A.P. „Suntem atât de mulţi aici pentru că l-am preţuit pe Mihai Takacs – considera viceprimarul Levente Bognar. El, prin ceea ce a creat, ne-a ajutat să apreciem altfel Aradul şi trebuie să avem respect pentru cel care a fost Mihai Takacs”. „Ne bucurăm că Mihai Takacs nu a fost uitat” şi „ne vine foarte greu să vorbim despre el la trecut” – erau cuvintele jurnalistului Andrei Ando, editorul albumului „Aradul pe şevaletul lui Mihai Takacs”, album prin care „generaţiile următoare îl vor cunoaşte cum îl ştim noi acum: Mihai Tacacs, un îndăgostit al Aradului”. Prof. univ. dr. Lizica Mihuţ concluziona că au venit să-l onoreze „cei mai valoroşi oameni ai Aradului”. Şi tuturor le-a mulţumit, cu mari emoţii, Flory Takacs, cea care i-a fost alături Maestrului peste 30 de ani.

Aduceri aminte…

„Mi-ar plăcea să fie şi Mişi alături de noi – spunea soţia artistului – cred că s-ar bucura foarte mult”. Într-adevăr ar fi văzut o sală imensă arhiplină (în care abia mai puteai arunca un ac) din care nu au lipsit scriitori, artişti plastici, profesori, medici, toată „crema” intelectualităţii arădene…Şi, cu siguranţă, la un pahar cu vin, ar fi ascultat cu încântare aducerile-aminte cu şi despre…Mihai Takacs.

O invitaţie

Cei care n-au reuşit să vină la vernisaj sau cei care doresc să revadă (mai liniştit) lucrările din expoziţia „Retrospectiva Mihai Takacs” o pot face până la sfârşitul acestei luni. Galeria Naţională de Artă „Delta” este deschisă de lunea până vinerea, între orele 9-17.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor