Începe judecata polițiștilor care au luat câte 200 de lei mită. Tribunalul a exclus o înregistrare și o declarație din dosar

De Ioana Costas
Reactualizat la:
4Comentarii
Începe judecata polițiștilor care au luat câte 200 de lei mită. Tribunalul a exclus o înregistrare și o declarație din dosar
© Cei doi sunt polițiști rutieri la Biroul Rutier al Municipiului Arad, iar atribuțiilor lor au fost restrânse în momentul de față Foto: I.C.
Luare de mită. Aceasta este infracțiunea pentru care doi polițiști de la Biroul Rutier au fost trimiși în judecată. Tribunalul Arad a decis începerea judecății, nu înainte de a exclude din probatoriu o înregistrare pusă la dispoziția anchetatorilor de către denunțător. Și asta nu e tot. Tribunalul Arad a dispus excluderea și declarațiilor date de denunțător.

Apărătorii celor doi polițiști au cerut restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, însă instanța a respins această cerere.

Tribunalul Arad a hotărât să excludă din probatoriu “înregistrarea efectuată în mediu ambiental la data de 18.10.2015 și procesul verbal de redare a acestor convorbiri puse la dispoziția organului de urmărire penală de denunțător, precum și declarațiile date de numitul Iakob Alexandru. Constată legalitatea sesizării instanței și a efectuării actelor de urmărire penală, cu excepția celor excluse anterior, în dosarul Parchetului de pe lânga Tribunalul Arad privind pe inculpații Hotăran Gheorghe și Daniel Claudiu Răzvan. Dispune începerea judecății privind pe inculpații Hotăran Gheorghe și Daniel Claudiu Răzvan cu datele de identificare de mai sus, pentru savârșirea a câte două infracțiuni de luare de mită și a unei infracțiuni de abuz în serviciu”.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, „în data de 28.09.2015, în jurul orelor 13:00, inculpaţii Hotăran Gheorghe şi Daniel Claudiu Răzvan, ambii (agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Arad – Biroul Rutier) aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, s-au deplasat pentru a constata existenţa unei coliziuni între două autovehicule, coliziune produsă pe raza municipiului Arad, soldată exclusiv cu pagube materiale; la faţa locului inculpaţii au pretins şi primit de la inculpatul Iakob Ioan Alexandru şi de la martorul P.I. – persoane implicate în evenimentul rutier cercetat – suma de 400 lei, respectiv de câte 200 lei fiecare, pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, mai precis, să nu constate faptele contravenţionale, să nu întocmească proces-verbal de contravenţie şi să nu aplice sancţiunile legale corespunzătoare (amendă şi suspendarea dreptului de a conduce)”.

Bărbatul care a oferit mită poliţiştilor şi-a recunoscut vinovăţia: a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul, în 29 ianuarie 2016. Inculpatul Iakob Ioan Alexandru a fost de acord cu aplicarea faţă de el a unei pedepse de doi ani şi şase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor