Inspectoratul a luat, Ministerul a dat

De Monica Ardelean
Nu se reduc clasele la Colegiul Național „Vasile Goldiș” FOTO: JA
Nu se reduc clasele la Colegiul Național „Vasile Goldiș” FOTO: JA
Colegiul Național „Vasile Goldiș” a primit aprobare din partea Ministerului Educației pentru încă o clasă pentru anul școlar 2012-2013.

ARAD. Bătălia pentru clasele teoretice se apropie de final. Victoria aparține, de data aceasta, celor care au intrat în lupta cu decizia Inspectoratului Școlar Județean Arad de a tăia clase de la profilul teoretic. Pentru una dintre cele două școli, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, care a ripostat la hotărârea IȘJ Arad verdictul venit dinspre minister a dat câștig de cauză acesteia. Demersurile făcute la Ministerul Educației au schimbat hotărârea luată la nivel județean și au redat clasa tăiată. Informația a fost confirmată și de Inspectoratul Școlar Județean. Claudiu Mladin, șeful învățământului arădean a declarat: „Decizia ministerului va fi analizată. Nu se pune problema neaplicării ei ci trebuie ca unitatea școlară să se încadreze în numărul de norme aprobat. Orice creștere a numărului de clase trebuie făcută cu respectarea numărului de norme la nivelul fiecărei școli”, a punctat Mladin. Argumentul IȘJ Arad la momentul aprobării planurilor de școlarizare era creșterea calității învățământului în liceele teoretice, mai puține clase, medii mai mari de intrare, precum și creșterea numărului claselor profesionale.

După cum v-am mai informat, Inspectoratul Școlar Județean a hotărât să reducă din clasele teoretice. Dar conducerile a două dintre colegiile afectate („Vasile Goldiș” și „Moise Nicoară”) au ripostat imediat motivând că decizia IŞJ este una injustă pentru că au fost afectate chiar școlile cu rezultate, cu medie bună de promovabilitate la bacalaureat. Fiecare unitate de învățământ a început propria campanie de lobby pentru a recâștiga clasele tăiate și implicit pentru a salva catedrele afectate de reduceri. Decizia venită de la București a dat câștig de cauză, deocamdată, unei școli. Se așteaptă răspunsul și în cazul Colegiului „Moise Nicoară”. Poziția Sindicatului Democratic din Învățământ implicat în acest conflict vis a vis de această decizie a MEN a fost sintetizată de liderul formațiunii, Dănuț Ieneșescu:

„Considerăm că planul de școlarizare realizat profesionist în cadrul Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social Arad și trimis de Inspectoratul Școlar Județean spre avizare către Ministerul Educației a ținut cont de opțiunile elevilor și de cerințele de pe piața muncii. Decizia de acum a MEN de a suplimenta planul de școlarizare, sperăm pentru ambele colegii arădene care au solicitat acest lucru, e una corectă și reprezintă o recunoaștere în egală măsură a importanței celor două filiere atât cea tehnologică și profesională cât și cea teoretică” a punctat Ienășescu.

„Moise Nicoară” în stand by

Situația de la Colegiul Național „Moise Nicoară” este însă deocamdată neschimbată. Deși pe surse se pare că decizia Ministerului va fi aceeași și pentru celebra școală arădeană, deocamdată nimic nu este oficial. După protestele organizate de cadrele didactice ale Colegiului, varianta de soluționare propusă de IȘJ Arad a fost conceperea unui memoriu, însoțit de un document din partea constructorului care execută lucrarea de reabilitare pe fonduri europene, memoriu care să ajungă pe masa Inspectoratului Școlar Județean și apoi pe cea a Ministerului. Unul din argumentele aduse de conducerea școlii era, așa cum am mai scris de nenumărate ori, necesitatea păstrării unui anumit număr de clase (35 )prevăzut în proiectul european. „Așteptăm actele solicitate din partea școlii pentru ca mai apoi să le trimitem la minister”, a punctat Mladin.

În cazul în care și acest demers va avea câștig de cauză, Inspectoratul Școlar va trebui să revină asupra planului de școlarizare pentru anul școlar 2013-2014 iar cele două școli vor avea numărul de clase solicitat. Patul lui Procust va fi însă numărul de norme didactice pentru fiecare unitate de învățământ și aici nu se mai negociază susțin reprezentanții IȘJ Arad.

Au rămas cu clasele tăiate

Celelalte licee teoretice C.N. „E.G. Birta” și Colegiul Economic nu am mai făcut nici un demers nici la nivel local și nici central și ca atare situația a rămas neschimbată. La momentul luării deciziei, conducerile celor două școli au declarat că sunt de acord cu planul de școlarizare propus de IȘJ Arad.

monica.ardelean@informmedia.ro

CITESTE SI:

Schimbari la Inspectoratul Scolar Judetean Arad

Inspectoratul Scolar Judetean ataca Generala nr.50Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !