Intalnire cu Parintele Pantelimon

De Vasile Filip
Intalnire cu Parintele Pantelimon
  ARAD. Cu dragoste și sinceritate, despre trup și suflet cu Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa.  În 9 noiembrie, de la ora 19,Părintele Pantelimon se va întâlni cu arădenii, la Filarmonica de Stat din Arad și le va vorbi, cu sinceritate și dragoste, despre trup și suflet.

Era puțin trecut de anii adolescenței când l-a cunoscut pe cel ce avea să-i fie duhovnic, Părintele Teofil Părăianu. Pe-atunci, ca orice tânăr artist în devenire, asculta muzica la modă – „ascultam rock, îndrumat de prieteni, la început Sepultura, apoi am trecut la un rock mai moale, la Metallica” – și…fuma („pipă, doar eram artist, nu?”). Încet, încet însă, întâlnirile cu Părintele Teofil aveau să-i marcheze viața, să i-o direcționeze spre alte orizonturi de unde prioritățile au căpătat noi dimensiuni. Deși era mai tânăr decât Părintele Teofil cu aproape jumătate de secol, deși „balastul” rock-ului sau al pipei „de artist” au rămas undeva în amintire, se simțea tot mai bătrân. „Părintele Teofil, deși era trecut de 65 de ani, emana o tinerețe pe care eu, cel ce eram, biologic, mult mai tânăr, n-o arătam. Simțeam că mă afundam pe un drum ce mă ducea tot mai jos”.

Și-atunci a luat decizia de a intra în mănăstire, un prim pas ce-l va duce pe Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa – căci despre el este vorba – pe drumul înțelegerii profunde a vieții. Este încă tânăr, la cei nici 40 de ani ai săi, dar viața monahală, miile de ore petrecute în preajma marelui său duhovnic, Părintele Teofil, i-au deschis și luminat calea spre tainele înțelepciunii. Dacă despre Părintele Teofil spune, acum, că în el „s-a îndumnezeit normalitatea”, cei ce l-au cunoscut pe Părintele Pantelimon pot spune că are darul bunătății pe care-o transmite celor ce-i sunt în preajmă, cu sinceritate profundă și dragoste dumnezeiască. Nici nu se putea altfel, pentru că toți suntem fiii lui Dumnezeu, or, dacă ai dragoste pentru Dumnezeu nu poți să nu-I iubești și fiii.

S-a spus de multe ori că, deși nevăzător, Părintele Teofil „vedea” lumea mai bine ca mulți alții dăruiți de Dumnezeu cu darul vederii – o „vedea” cu sufletul și tocmai de aceea îi putea pătrunde toate înțelesurile. Primind de la marele său duhovnic ce-a „văzut” cu sufletul, Părintele Pantelimon le transmite mai departe celor ce vor să asculte, „vorbindu-le”, dincolo de cuvinte, și cu ochii.

 La Palatul Cultural

În 9 noiembrie, de la ora 19,Părintele Pantelimon se va întâlni cu arădenii, la Filarmonica de Stat din Arad și le va vorbi, cu sinceritate și dragoste, despre trup și suflet.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !