INTERVIU JA. Mircea Pereş, coordonatorul M 10 Arad: „Lipsa experienţei politice este un avantaj”

De Simion Todoca
8Comentarii
Mircea Pereş Foto: JA
Mircea Pereş Foto: JA
Viitorul potenţial candidat la Primăria Aradului este convins că moralitatea în politică nu este un vis frumos

D-le Mircea Pereş, am aflat că veţi candida la Primăria Aradului, din partea M 10, partidul Monicăi Macovei. Nu este cam devreme, având în vedere faptul că partidul nu este încă înfiinţat oficial?
Mircea Pereş: Este mult prea devreme și pentru astfel de întrebări. Alegerile locale vor avea loc în iunie 2016, iar cele parlamentare, în noiembrie 2016. Partidul M10 este abia la început de drum, în luna mai propunându-ne să ajungem la Tribunal pentru înregistrare. Mai avem exact un an până la deschiderea campaniei electorale pentru locale, aşa că avem timp să găsim soluții bune pentru candidaturile cele mai importante, cea pentru primăria Aradului fiind una dintre acestea. Ce pot să vă spun acum, legat de acest subiect, dezbătut la reuniunile de la Bucureşti şi Poiana Braşov, este că M10 va decide absolut orice candidatură în baza unei competiții transparente, bazate pe integritate și performanță. Dacă vrem să ne distingem cu adevărat de celelalte partide și să câștigăm încrederea cetățenilor, trebuie să practicăm în interior ceea ce predicăm în exterior, în cetate.

Dar dacă vă pomeniţi că se va ivi vreun personaj notoriu, de la alt partid, care îşi va negocia candidatura?
Mircea Pereş: La M10 nu se negociază nicio candidatură. E imposibil, deoarece candidaturile trebuie să treacă prin filtrul de integritate şi vor fi decise prin vot pe baza unei mape profesionale, a unui punctaj care va fi gestionat de o Comisie pentru Resurse Umane și Gestiune a Carierei. Veți vedea că există deosebiri uriașe între Partidul M10 și celelalte partide, de sistem. Prin statut, coduri, regulamente şi, desigur, prin altfel de lideri şi de militanţi, va fi instituţionalizată o practică absolut nouă pentru lumea noastră politică. Așa că personaje notorii, cu resurse multe şi dubioase sau cu sponsori oculți în spate nu vor putea trece de filtrele noastre interne. M10 asta și propune românilor, promovarea în spaţiul public pe bază de integritate şi merit, nu pe bază de cumetrii şi cârdăşii, de înţelegeri oculte, neserioase şi netransparente.

Şi, care ar fi acele principii? Care sunt ale partidului şi care sunt ale dumneastră?
Mircea Pereş: Dacă sunt aici, în M10, înseamnă că principiile şi valorile partidului sunt şi ale mele. Acesta este condiția de bază ca să devii membru M10, să aderi la ele şi să îţi asumi aceste principii, Statutul şi Programul Politic, Carta de Valori şi Codul de Integritate.
Dar, iată care ar fi acestea: libertate şi responsabilitate, demnitate, proprietate privată, siguranță personală, rezistenţă şi luptă împotriva abuzurilor şi a nedreptății, economie de piaţă şi predictibilitate economică și socială, restrângerea rolului statului pentru o mai mare libertate economică și individuală, dar şi responsabilizarea lui în ceea ce priveşte gestionarea puterilor sale, în aşa fel încât să nu aducă atingere drepturilor omului. Modernizare, dacă vreți, pentru că în România toate acestea înseamnă modernizare. Dacă în alte ţări, spre nivelul cărora tindem, acestea reprezintă sau definesc normalitatea, la noi definesc mai mult aspirațiile noastre. “M” vine de la Modernizare, iar românii vor înţelege şi vor îmbrăţişa această perspectivă!

Ce credeţi că poate sa realizeze un partid tânăr, cu oameni fără experienţă politică, fără resursele umane şi materiale ale altor partide?
Mircea Pereş: Un singur lucru este neadevărat din întrebarea dumneavostră, cel referitor la lipsa resurselor umane. Avem o bază de oameni valoroşi care, în sfârşit, au decis să intre în politică, simţind că acum este momentul unei schimbări radicale, că pot să facă politica omului simplu, politica subordonată interesului naţional, politica supremaţiei legii. Lipsa aşa zisei experienţe politice este un avantaj colosal. La noi în ţară, experienţa politică are mai degrabă conotaţii negative, iar în ochii oamenilor cei care nu au intrat în mocirla politică de până acum au mult mai mult credit. Marile partide politice care au condus România după revoluţie şi-au pregătit rezervele de cadre din rândul tinerilor, pe care i-au învăţat să mimeze politica, să mintă electoratul. „Aţi învăţat copiii să mintă de când sunt cât oul şi cât cizma”, spunea Avram Iancu, atunci când a năvălit, ca un tăvălug, la Hălmagiu, peste cei care deliberau soarta ardelenilor, în funcţie de cum le cădea lor mai bine. Din acest punct de vedere, M10 este imaculat şi tocmai pentru aceasta vin spre el oameni care nu vor să facă avere pe seama politicii, oameni cărora chiar le pasă de soarta oricărui cetăţean. De la atitudinea „Trebuie cineva să schimbe ceva dar nu noi, noi suntem prea mici, nu suntem băgaţi în seamă” şi “Politica e o mizerie, ce vrei şi tu de te bagi in mizeria asta?” am ajuns la „Hai, să facem politica să nu mai fie o mizerie!”. E simplu, dacă eu nu mă bag, tu nu te bagi, ceilalţi nu se bagă, cine să schimbe ceva?! Or, asta şi doresc politicienii noştri, ca nimeni să nu se bage şi să îi lăsăm pe ei să facă rocada la putere, la infinit. Într-adevăr, suntem cu toţii lipsiţi de experienţă politică, dar asta demonstrează că suntem departe de ceea ce înseamnă corupţie şi folosirea funcţiillor publice pentru satisfacerea intereselor de grup, partid sau castă.

Nu aveţi sediu, oamenii nu ştiu unde să vă caute…
Mircea Pereş. Sediul provizoriu este in Arad, Bulevardul Decebal nr. 3 ap.3A. Putem fi contactaţi şi la adresa de E mail mirceaperes@yahoo.com

“Pentru mine, cel mai important M înseamnă muncă, singura care poate duce la Modernism” Mircea Pereş8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor