Într-o confesiune dramatică

De Vasile Filip
Într-o confesiune dramatică
© FOTO: Iza Pal
La Librăria Corina s-a lansat, azi, romanul „Sărbătoarea Corturilor” de Ioan T. Morar.

Un important eveniment editorial a avut loc azi, la ora amiezii, în Librăria Corina. Este vorba despre lansarea romanului „Sărbatoarea corturilor”, semnat de scriitorul arădean Ioan T. Morar. Cartea, apărută recent la Editura Polirom, a fost prezentată de un alt scriitor din Arad, Mircea Mihăieş, care, din start, ne-a introdus în „atmosfera” acesteia: „Această carte, scrisă de cel mai vechi şi cel mai nou prieten al meu, Ioan T. Morar, zis Biju, este o conservă de Arad”.

Personaje spectaculoase

„Cartea, scrisă la persoana I, e confesiunea dramatică a unui pensionar” iar naraţiunea vorbeşte despre „un mic grup, de sub 10 oameni, care au o percepţie personală asupra lumii şi care devin nemulţumiţi de propria lor condiţie”. Aparţinând iniţial cultului baptist, trec la penticostali, apoi la adventişti, iar, în cele din urmă, se circumcid şi se convertesc la iudaism. Astfel ajung să emigreze în Israel, unde fiecare se descurcă cum poate… Sunt în carte – după cum remarcă Mircea Mihăieş – „personaje extrem de spectaculoase” iar Corneliu este „un fel de operator ontologic”. Este o „carte care ne arată că Paradisul nu există, că noi trăim într-un fel de iluzie, de necontenită căutare”.

„Cred că va fi una dintre cele mai primite cărţi ale acestui an. Este o carte vizuală, aproape jurnalistică, şi vă garantez că nu o lăsaţi din mână”, a fost mesajul de final al prezentării.

Despre Arad, despre noi

Ioan T. Morar a început cu o mărturisire: „De fiecare dată când vin la Arad mă emoţionez foarte tare. Am rămas şi voi rămâne arădean chiar dacă acum locuiesc undeva în sudul Franţei”. „Este o carte care m-a chinuit foarte multă vreme – a spus autorul despre geneza romanului. «Sărbătoarea Corturilor» chiar a existat, a fost o biserică iudeo-creştină. Povestea aceasta m-a urmărit…”. „Eu sper să vă placă această carte care este despre Arad, despre noi”, au fost cuvintele de încheiere ale lui Ioan T. Morar înainte de a se aşterne la o lungă şedinţă de autografe.

Un fragment

Ioan T. Morar a citit un fragment din roman despre o lansare de carte a arădeanului Mircea Micu la Librăria „Ioan Slavici”. O relatare în care multe dintre personajele din carte, participante la acel eveniment, se aflau şi acum, la lansarea de la Librăria Corina.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !