Ioan Crisan: “Nu am tradat, eu am fost cel tradat”

De Simion Todoca
7Comentarii
Ioan Crişan FOTO: JA
Ioan Crişan FOTO: JA
Ioan Crişan spune că a plecat de la PSD pentru a nu mai expune comunitatea loviturilor îndreptate împotriva lui.

D-le primar, în baza Ordonanţei Guvernului, aţi optat pentru PDL, deşi aţi fost ales pe lista PSD. Din ce motive ?

IOAN CRIŞAN. Aşa cum am mai spus, conducerea judeţeană a PSD a făcut tot posibilul ca eu să părăsesc partidul. Ani de zile am fost în continuu şicanat, sfătuit, în ghilimele, să mă retrag tot mai în umbră, să renunţ la funcţiile din partid. Nu mi-a plăcut niciodată să fug după funcţii, nu mi le-am dorit, dar atunci când mi-au fost acordate, ca rezultat al muncii mele pentru partid, le-am acceptat, pentru că îmi ofereau prilejul să îmi ajut colegii, în special pe cei mai tineri, pe baza experienţei mele. Din păcate, noii lideri m-au privit mereu ca pe o ameninţare, mereu s-au temut că la un momentdat, din cauza contraperformanţelor organizaţiei judeţene- clasată permanent între ultimele din ţară- s-ar putea pune problema schimbării lor. Aşa că toţi potenţialii înlocuitori trebuia să fie trecuţi cât mai în umbră, să nu mai reprezinte un pericol pentru ei.

Aşadar, nu despre candidatura la Primăria Vladimerescu era vorba

IOAN CRIŞAN. Ba da, permanent au căutat motive, urma chiar să fiu exclus din partid, ca să nu mai pot candida la alegerile următoare. Nu am fost dorit nici la cele din 2012, dar nu şi-au putut permite să pună pe altcineva, nu aveau cum să justifice înlocuirea primarului pe funcţie şi cu popularitate crescută în comună. Au încercat să-mi scadă popularitatea inclusiv prin refuzarea oricărui sprijin pentru alocarea unor sume de la Guvern. Ba, după cum spun unii, au făcut tot posibilul să nu se acorde nicio sumă Primăriei Vladimirescu. Mai mult, am ajuns în situaţia ridicolă să fie invalidate de către Prefectură Hotărâri de Consiliu Local. Nimic neobişnuit, decizii de rutină privind administrarea comunei şi alimentarea bugetului, care niciodată, dar absolut niciodată, din 2006 până în 2014, nici măcar nu s-a pus problema să fie invalidate. Adică, tot ce a fost legal acum nu mai este legal? Mi-a părut rău că Prefectura, care ar trebui să fie apolitică, a intrat în rândurile şicanatorilor. Sigur, am acţionat în instanţă şi este clar că voi câştiga, dar până atunci se pierd timp şi bani, pot trece câteva luni, în care, dacă nu vin banii la buget, se frânează investiţiile şi, ca atare, dezvoltarea comunei.

Ce interes poate să aibă un partid să-şi saboteze propriul primar ?

IOAN CRIŞAN. Interesul înlocuirii mele cu un primar total subordonat intereselor partidului şi liderilor săi, nu intereselor cetăţenilor care l-au ales. Niciodată, de când sunt primar, nu am fost agreat, tocmai pentru că mereu m-am pus în slujba celor care m-au ales şi pentru care contează prea puţin culoarea politică a primarului. Mereu mi s-a reproşat că la alegeri partidul a avut un scor mai mic decât mine, ei traducând acest lucru prin faptul că am trădat partidul. Fals, am explicat de atâtea ori că primarul poate obţine 70 sau 80% pentru că la atâta îl cataloghează cetăţenii, dar el nu poate să-i convingă pe toţi cei care îl votează să voteze şi partidul. Oricum, întotdeauna PSD Vladimirescu a avut la toate scrutinurile un scor mult mai mare decât media pe judeţ, datorită faptului că primarul a convins o mare parte dintre alegători să voteze şi partidul. Primarul a obţinut 72%, Consiliul – 61%. Îmi loc să mi se mulţumească pentru că am ajutat partidul, mi s-a spus că l-am trădat.De fapt, ei m-au trădat pe mine, au trădat aşteptările locuitorilor comunei, cărora li se părea firesc ca partidul primarului, ajuns la guvernare inclusiv prin voturile lor, să sprijine dezvoltarea comunei. Cum credeţi că s-au simţit când au citit în ziare că unele comune- nu nominalizez, nu vreau să-mi jignesc colegii-au primit sume de o sută de ori mai mari decât cele primite de Vladimirescu ? Comuna Vladimirescu nu a primit nici măcar ce i se cuvenea conform legii, pentru că aşa au vrut şefii PSD să lovească în primar. De fapt, au lovit în cetăţeni. Cu asemenea oameni nu se mai putea lucra, aşa că le-am îndeplinit dorinţa cea mai arzătoare, trecând, în baza ordonanţei, la PDL.

De ce tocmai la PDL ?

IOAN CRIŞAN. Pentru că este cel mai performant partid şi, trebuie să recunosc, pentru că, în cadrul ACL, îl are candidat la prezidenţiale pe Iohannis, pe care îl voi sprijini fără ezitare. Sunt convins că locuitorii Comunei Vladimirescu- oameni care întotdeauna au apreciat rigurozitatea germană, îl vor vota masiv. Revenind la trecerea la PDL, vreau să precizez că nu am făcut nicio presiune asupra niciunuia dintre cei nouă consilieri PSD care m-au urmat la PDL. Înainte de a face pasul am discutat cu toţi, le-am spus care sunt motivele deciziei mele şi mi-au dat dreptate. Mi-au spus că dacă aşa putem să promovăm mai bine interesele comunei, fără să fim supuşi unor presiuni, vin şi ei alături de mine. Astfel că la ora actuală Consiliul Local Vladimirescu este alcătuit din 12 consilieri PDL – pentru că au venit şi doi de la PP-DD şi unul de la PRM- doi consilieri PNL, doi PSD şi un independent. Avem o majoritate zdrobitoare, dar important este că am primit asigurări de la noii noştri lideri că nu pretind de la această majoritate decât să facă administraţie în folosul cetăţenilor, pentru că astfel şi partidul are de câştigat.

„Primarul apără interesele partidului doar atunci când acestea nu contravin intereselor comunităţii”7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor