Ioan Cristina: Clasa politică românească, la momentul Zero

De Simion Todoca
4Comentarii
Ioan Cristina: Clasa politică românească, la momentul Zero
© Ioan Cristina Foto: JA
Senatorul Ioan Cristina este de părere că principalele partide politice din România trebuie să conştientizeze faptul că a persevera în încălcarea democraţiei, prin alegerea primarilor într-un singur tur echivalează cu o sinucidere politică, iar rezultatele ar putea să se vadă începând chiar cu alegerile locale din iunie.

„Societatea civilă, cetăţenii României, au cerut, ca prim pas spre înnoirea clasei politice, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pentru a stopa perpetuarea celor pe funcţii, chiar dacă 75-80% dintre alegători nu-i mai vor. De la bun început am fost împotriva sistemului de vot într-un singur tur, un sistem care poate aduce la putere partide fără reprezentativitate, ba chiar antidemocratice, extremiste, şovine şi xenofobe. Dacă la recentele alegeri regionale din Franţa ar fi fost sistem într-un singur tur, partidul extremist al lui Marine Le Pen ar fi ajuns la putere”, spune Ioan Cristina.

Copreşedintele PNL Arad este de părere că liderii şi parlamentarii partidelor trebuie să renunţe la a se gândi doar la ei, la viitorul lor politic imediat, cu riscul enorm de a-şi discredita iremediabil propriile partide. „Nu este politic, nu este raţional şi nici corect faţă de cetăţeni să pui în pericol partidul care te-a promovat, doar pentru ca tu să-ţi asiguri încă un mandat. În sfârşit, în România s-au cristalizat două mari forţe politice, una de stânga şi una de dreapta, aşa cum este în toate ţările dezvoltate. Cramponarea de scaunul propriu, împotriva dorinţei cetăţenilor, este o flagrantă încălcare a democraţiei, dar şi un pas mare spre căderea vertiginoasă a partidului. Aceasta, concomitent cu creşterea altor partide, despre care electoratul nu ştie absolut nimic, doar că au denumiri care „sună” bine. Preşedintele şi premierul României au susţinut şi susţin în continuare revenirea la alegeri locale în două tururi, Curtea Constituţională a confirmat că aceasta este perfect constituţională, dar depinde doar de partidele din Parlament. Guvernul poate să-şi asume răspunderea, însă doar dacă are siguranţa că modificarea va fi votată de către o largă majoritate în Parlament, pentru că altfel va fi un adevărat haos. Liderii partidelor au obligaţia să discute cu premierul, să caute împreună cea mai bună soluţie pentru revenirea la alegeri în două tururi. Indiferent cine şi de ce a introdus actualul sistem, acesta este un moment zero de la care se poate reconstrui încrederea cetăţeanului în politică sau, dimpotrivă, clasa politică românească se poate prăbuşi definitiv”, mai spune Ioan Cristina.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor