Ioan Dehelean-lumina care face umbre

De Simion Todoca
Reactualizat la:
Ioan Dehelean-lumina care face umbre
„Cel mai dinamic poet care scrie în Arad”, cum l-a caracterizat preşedintele USR Arad, Vasile Dan pe Ioan Dehelean, a scos la lumină a treia carte în decurs de trei ani.

„Umbrele din alfabet”, cum se numeşte cartea, adună între două coperţi o profundă şi excepţională „retrospectivă” (Gheorghe Mocuţa- scriitor, critic literar) a trăirilor aruncate pe hârtie de către poet de-a lungul unei vieţi. „Desfid lumina care nu face umbră”, spune „Dehe” într-una dintre poezii. El a creat mereu şi mereu „umbre”, pe care, însă, nu a vrut să le scoată la lumină, ci le-a folosit ca pe „un şuvoi de ghiaţă care stinge focul” (Gheorghe Mocuţa). Până în urmă cu trei ani, când a început să le scoată la lumină, în „Ţipătul bufniţei” şi „Cercuri pe apă”.

Aşa cum spunea Vasile Dan, lansarea cărţii lui Ioan Dehelean a fost un eveniment „rar”, pentru că este vorba despre o carte bună, un „banchet literar”, într-un spaţiu cultural oferitcu generozitate şi solidaritate culturală de Casa Jelen. Instituţiile „culturale”- cum tot Vasile Dan constată- sunt „închise” când vine vorba despre poeţi şi poezie.

Lume multă, lume bună a fost prezentă la „banchet”, unii dintre cei prezenţi făcând parte din „gruparea de raftul întâi” din Arad, pe careVasile Dan o estimează la 8-10 membri. Cu toţii l-au aplaudat pe sărbătorit atunci când a reuşit să-şi înfrângă parţial emoţiile pentru a citi una dintre poezii, la solicitarea expresă şi pe nepregătite a lui Gheorghe Mocuţa. Altele au fost „vorbite” de către- se putea altfel ?- actorul şi dramaturgul Ioan Peter „Pit” .0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !