Jandarm arădean condamnat pentru luare de mită

De Alin Gherasim
13Comentarii
Jandarm arădean condamnat pentru luare de mită
Un jandarm a fost condamnat de instanţele militare pentru că ar fi cerut bani şi ţigări de la traficanţii din pieţe.

Sentinţă definitivă pe numele lui Claudiu Cornel Rădoi, maior în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, trimis în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie. Judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti l-au condamnat pe jandarmul arădean la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare. Problemele lui Rădoi au apărut în vara anului 2013. Atunci procurorii DNA au anunţat că trei jandarmi arădeni sunt suspectaţi de fapte de corupţie, după ce le-au cerut traficanţilor de ţigări din pieţele arădene diferite „taxe de protecţie”. În schimbul unor sume de bani sau a unor cantităţi de ţigări, jandarmii închideau ochii la vânzarea ilegală de ţigări din pieţe. „În perioada 2010-2013 cei trei învinuiţi, cadre militare la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad, au pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani şi bunuri în valoare estimată la 300.000 de lei de la mai mulţi vânzători ambulanţi de ţigări fără timbru fiscal din municipiul Arad, pentru a nu ridica spre confiscare diferite cantităţi de ţigări fără timbru ce aparţineau acelor vânzători şi totodată pentru a-i <ocoli> de la controalele periodice ce se efectuau de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad. Activitatea celor trei cadre militare a avut drept rezultat neaplicarea unor sancţiuni contravenţionale la constatarea încălcării regimului produselor accizabile. Cu privire la învinuitul D. A. R., s-a mai reţinut că acesta le-a oferit unor colegi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad diferite sume de bani pentru a nu lua măsuri legale împotriva unor vânzători de ţigări fără timbru fiscal, însă cei în cauză l-au refuzat. La data de 4 iulie 2013, învinuitul R. C. C. a primit de la un denunţător suma de 400 de lei în scopul menţionat mai sus, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante”, anunţau procurorii în iulie 2013.

Sentinţe identice

Într-un final, din cei trei jandarmi numai unul a ajuns să fie judecat, respectiv Claudiu Cornel Rădoi. Prima instanţă, respectiv Tribunalul Militar Timişoara, l-a condamnat pe acesta la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare. Dar sentinţa a fost atacată atât de jandarm, cât şi de procurorii DNA. Drept urmare, dosarul a ajuns pe mâna Curţii Militare de Apel Bucureşti. Aici, deşi sentinţa a fost suferit modificări, pedeapsa a rămas aceeaşi. În fapt, judecătorii au stabilit că Rădoi este condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare pentru luare de mită şi la 2 ani de închisoare pentru alte infracţiuni de corupţie. Drept urmare, inculpatului i-a fost aplicată pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 4 luni de închisoare, care a fost sporită cu 2 luni, aşa că sentinţa finală a devenit de 2 ani şi 6 luni de închisoare. În plus, Claudiu Cornel Rădoi va fi dat afară din Jandarmerie şi va fi privat de anumite drepturi.

Şi confiscări

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, judecătorii Tribunalului Militar Timişoara au decis ca de la Rădoi să fie confiscată suma de 4.000 de lei, iar inculpatul a fost obligat să plătească 12.000 de lei cheltuieli judiciare. Aceste sume au fost menţinute şi de către Curtea Militară de Apel Bucureşti.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor