Jumatate din subventie inapoi!

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
6Comentarii
Jumatate din subventie inapoi!
ARAD. Primăria plusează: le cere aleșilor să voteze luni o subvenție la gigacalorie de aproape 50 la sută din cuantumul fostei subvenţii la căldură.

Lupta pentru gigacalorie nu s-a încheiat între putere şi opoziţie şi e bine că nu e aşa, căci, în sfârşit, un război vine în beneficiul cetăţenilor Aradului. Primăria Arad a decis să facă, al finele săptămânii trecute, încă un pas în acest război local: i-a convocat pe aleşii municipali într-o şedinţă extraordinară, luni, pentru a aproba noua subvenţie la căldură.

Proiectul propus acum de executivul local este primul pe lista celor trei pe care aleşii sunt chemaţi să le voteze şi face referire la „acordarea subvenţiei lunare pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei”.

Subvenţie de 17,59 lei

Potrivit propunerii Primăriei Arad, subvenţia lunară din bugetul local ar urma să fie de 17,42 lei/Gcal, inclusiv T.V.A. Acesta ar trebui să se acorde, dacă aleşii vor vota ca atare (şi e greu de crezut că se va proceda altfel, în condiţiile în care toţi consilierii au cerut prin partidele lor revenirea la subvenția pe gigacalorie) începând din 15 octombrie. Tot în proiect se face referire la faptul că, începând de la aceeași dată, prețul local de facturare pentru energia termică furnizată populaţiei prin sistemul centralizat va fi de 290 lei/Gcal, inclusiv TVA.

În expunerea de motive care însoțește proiectul, reprezentanţii Primăriei Arad amintesc şi de ajutoarele pentru încălzire pe care Municipalitatea le acordă de anul trecut, ajutoare care au luat locul subvenţiei locale, tăiate atunci de tot:„măsurile de protecție socială acordate în baza prevederilor Hotărârii nr. 273/31 octombrie 2011, conform căreia familiile şi persoane singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat şi al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.300 lei, primesc ajutoare lunare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, în completarea celor acordate de la bugetul de stat, în cuantum de până la 22 % respectiv 20 % din valoarea efectivă a facturii”. Mai exact, o referire care subliniază că Primăria nu va renunţa la aceste ajutoare.

Sprijin

Justificarea revenirii la jumătate din subvenţia acordată de Primărie de-a lungul anilor şi la care s-a renunţat anul trecut, se regăseşte şi ea în proiect: „În scopul aprobării unor măsuri de protecţie socială suplimentare celor acordate în baza Hotărârii nr. 273/2011 din bugetul local pentru sprijinirea populaţiei în perioada sezonului rece, propun acordarea unei subvenţii în procent de 49,62 % din subvenţia acordată de la bugetul local în sezonul 2010 – 2011, pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie si furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, începând cu data de 15.10.2012”.

Bătălia politică

Anunţul făcut de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, în urmă cu mai bine de o săptămână, şi care vorbea de revenirea la subvenţia pe gigacalorie, a declanşat o puzderie de reacţii în lumea politică. Şi era şi normal să fie aşa, în condiţiile în care USL anunţase cu două săptămâni înainte că are de gând să introducă în CLM un proiect privind subvenţionarea căldurii iar subiectul a fost atins în câteva rânduri de Mişcarea arădeană şi de alte formaţiuni politice sau ONG-uri. Dar pentru arădeni, cine îşi va asuma gestul şi de ce, este puţin important. Cu cât vor scădea facturile la căldură, însă, e un subiect care va fi pe buzele tuturor. Tocmai în preajma campaniei electorale, am mai aminti.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor