La o secundă de moarte: la lucru, pe bloc și neasigurat

De Valentin Goran
5Comentarii
La o secundă de moarte: la lucru, pe bloc și neasigurat
În două luni de zile, în cele 66 de accidente la locul de muncă, 23 de angajați au murit. De ce nu se respectă securitatea la locul de muncă?

Numărul de accidente la locul de muncă a explodat în ultima perioadă. Din nefericire, multe dintre ele s-au soldat cu moartea angajaților. Cine este de vină? Foarte simplu, atât angajatorul, cât și angajatul, însă cel din urmă ajunge să plătească cu viața. Din păcate, la noi în țară se merge pe proverbul „lasă că merge și așa!”. O vorbă care îi costă viața pe mult prea mulți angajați. Din nefericire, vorbim de părinți și bunici care au acasă copii sau nepoți. În primele opt luni ale lui 2017, inspectorii ITM Arad au aplicat 240 de sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor de securitate în muncă. Mai mult, în două luni, adică de la începutul lui iulie și până acum, 23 de angajați au murit în urma a 66 de accidente de muncă. Asta înseamnă – atenție! – ziua și accidentul, dacă facem o medie.

La 61 de ani, în cap de la 18 metri

Iată un exemplu concret. În urmă cu o săptămână de zile am primit pe adresa redacției câteva instantanee în care se vede clar cum un muncitor lucrează pe acoperișul unui bloc din zona Miorița, din cartierul Micălaca. Nu vorbim de cască și echipament corespunzător care ar fi trebuit purtate din oficiu, dar ce este mai grav este faptul că muncitorul nu este asigurat la aproximativ 18 metri înălțime. O pală de vânt, o fracțiune de secundă de leșin, o simplă alunecare îl poate duce pe omul din imagine în lumea celor drepți. Ceea ce s-a și întâmplat într-un caz asemănător, pe 14 iulie, când un bărbat de 61 de ani, aflat în timpul serviciului, pe un bloc din cartierul Alfa, tot neasigurat, a căzut direct în cap de la 18 metri. Rănile pe care le-a suferit muncitorul atunci au fost incompatibile cu viața.

23 de morți din 66 de accidente

Am fost curioși câte sancțiuni au fost aplicate pentru astfel de nereguli angajatorilor în 2017 de către inspectorii ITM Arad, dar și câte accidente de muncă cu decese au fost în ultimele două luni. Pentru asta am luat legătura cu biroul de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Am aflat astfel că de la începutul lunii iulie și până în prezent au avut loc 66 de evenimente soldate cu 23 de accidentați mortal, 19 accidentați cu incapacitate temporară de muncă și patru accidentați ușor. „În perioada ianuarie – august 2017, inspectorii ITM Arad au aplicat 240 de sancțiuni cu privire la nerespectarea condițiilor de securitate la locul de muncă, din care 84 avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 451.500 de lei. Conform Noului Cod Penal, neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă iar dacă fapta este săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Romina Socaci, purtătorul de cuvânt al ITM Arad.

munca-acoperis5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor