Lecția de gramatică a săptămânii: El o bănuie, ea îl bănuiește. Cine are dreptate?

1Comentariu
Lecția de gramatică a săptămânii: El o bănuie, ea îl bănuiește. Cine are dreptate?
© Cristian Miclean

În lecția de astăzi, Cristian Miclean, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad, prezintă câteva exemple de verbe folosite greșit.

La verb întâlnim destule abateri, de la pronunțarea greșită: Credeți-mă!, Duceți-l!, Leșină, Prindeți-l!, Trimiteți-mă!, în loc de Credeți-mă!, Duceți-l!, Leșină, Prindeți-l! Trimiteți-mă!, până la folosirea unor forme incorecte.

Unele dintre acestea sunt, ca să spunem așa, clasice, prin frecvența cu care apar.

Creează, creăm, vor crea, creând, nu crează, creem, vor creea sau creind

Verbul a crea pune probleme în conjugare, atât la indicativ prezent, cât și la alte moduri sau timpuri. La prezent, verbul se conjugă astfel: eu creez, tu creezi, el creează, noi creăm, voi creați, ei creează. Este ușor să ținem minte când scriem acest verb cu doi e: dacă apare z în conjugarea lui, așa cum se vede mai sus. Prin urmare, forma creem din „Vă creem condiții bune de lucru.” este incorectă. Enunțul „Vă vor creea probleme.” conține o formă de viitor scrisă greșit, vor creea, în loc de vor crea. Viitorul se formează cu auxiliarul voi, vei, va, vom, veți, vor și forma de dicționar a verbului de conjugat, a crea, în acest caz. La fel și forma creind, din „Numai creind ceva, omul învinge timpul.” Forma corectă este creând, pentru că terminația pentru gerunziu este, la acest verb, -ând. Verbele discutate mai sus sunt corect conjugate în enunțurile: „Unii creează opere nemuritoare.”; „Vă creăm condiții bune.”; „Vă vor crea probleme.”și „Numai creând ceva, omul învinge timpul.”

(Ea) bănuiește, nu (ea) bănuie

Forma verbală din enunțul „Nici nu bănuie adevărul.” constituie, de asemenea, o abatere. Corectă este forma bănuiește. Greșeala s-a produs fiindcă există la unele verbe dublete morfologice, unele fără schimbare de sens: cheltuiesc/cheltui, învârte/învârtește, se străduiește/se străduie, altele la care diferența în flexiune atrage după sine și o diferențiere de sens: se contractă – „se micșorează”, contractează – „încheie un contract” sau „se molipsește”. Nu este însă cazul verbului a bănui. În concluzie, varianta literară este „Nici nu bănuiește adevărul.”.

Să continue, nu să continuie

A continua se scrie, uneori, să continuie, dar este greșit. Forma corectă este să continue: „Voia să continue ce a început tatăl său.” Același verb are la indicativ prezent formă identică pentru persoanele I și a II-a singular: eu continui, tu continui.

Mi-ar plăcea, nu mi-ar place; ar apărea, nu ar apare

Forma mi-ar place este răspândită și este posibil să fie acceptată de normă, mai ales că reflectă o tendință în limbă care privește conjugarea căreia îi aparține verbul. Totuși, după normele actuale, corectă este exprimarea „Mi-ar plăcea să știu mai multe despre acest subiect.” La fel și în cazul altor verbe: ți-ar apare, în „Mare lucru! Ți-ar apare și ție numele în ziar.” în loc de ți-ar apărea, care este construcția corectă: „Mare lucru! Ți-ar apărea și ție numele în ziar.”.

Săptămâna viitoare, despre alte verbe.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor