aradon.ro Web analyticsLecția de gramatică a săptămânii: El o bănuie, ea îl bănuiește. Cine are dreptate?

Lecția de gramatică a săptămânii: El o bănuie, ea îl bănuiește. Cine are dreptate?

<p>Cristian Miclean</p>
<p lang="ro-RO" align="justify"><span style="font-family: Times New Roman , serif;"><span style="font-size: medium;">În lecția de astăzi, Cristian Miclean, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad, prezintă câteva exemple de verbe folosite greșit.</span></span>
Scris de Butaru - <p lang="ro-RO" align="justify"><span style="font-family: Times New Roman , serif;"><span style="font-size: medium;">În lecția de astăzi, Cristian Miclean, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad, prezintă câteva exemple de verbe folosite greșit.</span></span>

La verb întâlnim destule abateri, de la pronunțarea greșită: Credeți-mă!, Duceți-l!, Leșină, Prindeți-l!, Trimiteți-mă!, în loc de Credeți-mă!, Duceți-l!, Leșină, Prindeți-l! Trimiteți-mă!, până la folosirea unor forme incorecte.

Unele dintre acestea sunt, ca să spunem așa, clasice, prin frecvența cu care apar.

Creează, creăm, vor crea, creând, nu crează, creem, vor creea sau creind

Verbul a crea pune probleme în conjugare, atât la indicativ prezent, cât și la alte moduri sau timpuri. La prezent, verbul se conjugă astfel: eu creez, tu creezi, el creează, noi creăm, voi creați, ei creează. Este ușor să ținem minte când scriem acest verb cu doi e: dacă apare z în conjugarea lui, așa cum se vede mai sus. Prin urmare, forma creem din „Vă creem condiții bune de lucru.” este incorectă. Enunțul „Vă vor creea probleme.” conține o formă de viitor scrisă greșit, vor creea, în loc de vor crea. Viitorul se formează cu auxiliarul voi, vei, va, vom, veți, vor și forma de dicționar a verbului de conjugat, a crea, în acest caz. La fel și forma creind, din „Numai creind ceva, omul învinge timpul.” Forma corectă este creând, pentru că terminația pentru gerunziu este, la acest verb, -ând. Verbele discutate mai sus sunt corect conjugate în enunțurile: „Unii creează opere nemuritoare.”; „Vă creăm condiții bune.”; „Vă vor crea probleme.”și „Numai creând ceva, omul învinge timpul.”

(Ea) bănuiește, nu (ea) bănuie

Forma verbală din enunțul „Nici nu bănuie adevărul.” constituie, de asemenea, o abatere. Corectă este forma bănuiește. Greșeala s-a produs fiindcă există la unele verbe dublete morfologice, unele fără schimbare de sens: cheltuiesc/cheltui, învârte/învârtește, se străduiește/se străduie, altele la care diferența în flexiune atrage după sine și o diferențiere de sens: se contractă – „se micșorează”, contractează – „încheie un contract” sau „se molipsește”. Nu este însă cazul verbului a bănui. În concluzie, varianta literară este „Nici nu bănuiește adevărul.”.

Să continue, nu să continuie

A continua se scrie, uneori, să continuie, dar este greșit. Forma corectă este să continue: „Voia să continue ce a început tatăl său.” Același verb are la indicativ prezent formă identică pentru persoanele I și a II-a singular: eu continui, tu continui.

Mi-ar plăcea, nu mi-ar place; ar apărea, nu ar apare

Forma mi-ar place este răspândită și este posibil să fie acceptată de normă, mai ales că reflectă o tendință în limbă care privește conjugarea căreia îi aparține verbul. Totuși, după normele actuale, corectă este exprimarea „Mi-ar plăcea să știu mai multe despre acest subiect.” La fel și în cazul altor verbe: ți-ar apare, în „Mare lucru! Ți-ar apare și ție numele în ziar.” în loc de ți-ar apărea, care este construcția corectă: „Mare lucru! Ți-ar apărea și ție numele în ziar.”.

Săptămâna viitoare, despre alte verbe.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  UT Arad

  Meszar anunță că nu va fi nimic spectaculos în noul sezon, chiar dacă vin noii investitori la UTA
  „Va fi continuitate și stabilitate, nicidecum performanțe sportive spectaculoase. Vom avea același buget salarial și pentru anul viitor, precum în acesta! Nu avem petro-dolari, ci bani munciți de parteneri”.

  Local

  Ultimele somaţii pe Mărului
  Au mai rămas de demolat 24 de construcții ilegale pe strada Mărului. Familiile care locuiesc aici și care sunt privite ca ultima piedică în calea modernizării nu vor primi însă alte locuințe.

  Mapamond

  Ryanair avertizează că preţurile zborurilor către Europa vor creşte în această vară
  Preţurile biletelor de avion vor creşte în această vară din cauza cererii mari pentru vacanţele pe plajă în Europa, a anunţat Ryanair.

  Local

  A murit fostul senator arădean Ioan Crețu
  3

  Local

  Zeci de baxuri cu țigări de contrabandă ascunse după lăzi cu mere, la Timișoara
  Captură însemnată a polițiștilor, la Timișoara. Oamenii legii au găsit 75 de baxuri cu țigări de contrabandă într-un autovehicul încărcat cu mere. Marfa ilegală era ascunsă în spatele lăzilor cu fructe. 1

  Local

  Mai bine de jumătate din populația județului s-a autorecenzat
  Direcția de Statistică îi sfătuiește pe arădeni să verifice în platformă, după șapte zile, dacă autorecenzarea a fost validată sau trebuie reluată.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad are potențial juvenil
  Două finale jucate și un trofeu câștigat arată că există o rețetă a succesului.

  ARADON Sport local

  Se conturează campioanele din Liga 5

  Local

  Direcția Regională de Drumuri avertizează: se lucrează inclusiv pe autostrada Arad - Nădlac!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.