Lecția de natură a săptămânii: Minunățiile naturii din Parcul Natural Lunca Mureșului. Incredibila lume a furnicilor

Lecția de natură a săptămânii: Minunățiile naturii din Parcul Natural Lunca Mureșului. Incredibila lume a furnicilor

Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad, ne spune totul despre furnici.

Incredibila lume a furnicilor

Furnicile domină mediul terestru prin extraordinara capacitate de răspândire şi cucerire de noi teritorii şi prin numărul foarte mare de indivizi care există pe planetă. Sunt identificate până în prezent peste 9500 de specii de furnici.

Cum sunt organizate furnicile?

DSC_1072Furnicile trăiesc în colonii. Fiecare colonie are o regină (matcă), singura fertilă şi capabilă să depună ouă, asigurând în felul acesta viitorul coloniei. Furnicile pe care le vedem peste tot, muncind de zor, sunt femele sterile. Ele sunt toate fiicele reginei şi, implicit, surori între ele. După ce colonia devine stabilă, din ouăle depuse de regină, ies şi masculi, care au aripi şi care nu lucrează. Este fascinant faptul că regina poate să controleze genul progeniturilor.

Pot furnicile să zboare?

Tot în această fază, din unele ouă ies viitoare regine. DSC_1090La început, acestea au aripi. Spre sfârşitul verii, împreună cu masculii, zboară din colonie pentru a se împerechea în aer liber. La scurt timp după împerechere, masculii mor, iar viitoarele regine se retrag, pentru a-şi întemeia propria familie. După ce îşi rupe înadins aripile, cu ajutorul picioarelor, noua regină sapă o galerie şi o cameră în pământ unde începe să-şi depună ouăle şi de unde nu va mai ieşi niciodată.

Cât trăieşte o furnică?

Reginele se împerechează o singură dată, după care stochează în abdomen sămânţa masculilor şi o folosesc, dozat, pentru tot restul vieţii. Dacă o furnică lucrătoare trăieşte de la câteva luni până la un an, o regină poate să trăiască între 5 şi 20 de ani.

Ce fac furnicile iarna?

Atunci când o colonie este atacată de diverşi intruşi, unele furnici atacă duşmanul, altele se grăbesc să ducă „bebeluşii” într-un loc mai sigur, în timp ce restul repară stricăciunile.

DSC_1095Majoritatea speciilor de furnici hibernează în timpul iernii, adunându-se grămadă în camere săpate în sol. În acest timp nu se hrănesc, din care cauză nici nu adună provizii pentru iarnă. Există, totuşi, o specie care colectează şi depozitează hrană pentru iarnă, hrănindu-se şi în acest timp – Messor aciculatus.

Galeriile care ies din muşuroi şi prin care circulă furnicile se acoperă, în mod natural, în timpul iernii, iar primăvara, când pământul se încălzeşte, furnicile le desfundă, începându-şi din nou activitatea.

În general, după moartea reginei, furnicile nu reuşesc să întroneze o altă regină şi, de aceea, încet-încet colonia se stinge.

DSC_1048

Articole pe aceeași temă:

Lecția de natură a săptămânii: Secretele din Parcul Natural Lunca Mureșului. Astăzi, totul despre castor

Lecția de natură a săptămânii: Minunățiile naturii din Parcul Natural Lunca Mureșului. Totul despre mușchiul de copac

Lecția de natură a săptămânii: Minunățiile naturii din Parcul Natural Lunca Mureșului. Totul despre gale0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !