Legea si pensia tortionarului

De Simion Todoca
3Comentarii
Legea si pensia tortionarului
Sigur că este dureros pentru cineva care a făcut ani grei de temniţă să-l vadă pe cel care l-a torturat trăind bine, merci, cu o pensie uriaşă.

Sigur că ne indignăm că torţionarul Vişinescu are o pensie, de la statul român, de şase ori mai mare decât aceea a Regelui Mihai.Când ne indignăm, însă, trebuie să ţinem cont de realitate, aşa cum este ea, nu cum am dori noi să fie. De pildă, când spunem că nicăieri în Europa nu mai există aşa ceva, s-ar putea să greşim. De pildă, am cunoscut un individ de a cărui ferocitate îţi dădeai seama de cum îl vedeai care primea pensie din Germania pentru că luptase în trupele SS.

Credeţi că neamţului de rând îi convine ca din munca lui să întreţină nişte fiare sau pe urmaşii acestora?Sigur că nu, dar este obligat să o facă, pentru că respectiva pensie este urmare a unui contract încheiat cu statul, iar acesta se respectă, indiferent cine conduce statul la un momentdat. Traian Băsescu este acuzat că a condamnat din vârful buzelor comunismul, dar i-a lăsat pe cei peste 30 de torţionari încă în viaţă să huzurească, fără să-i tragă cineva la răspundere. Cu durere în suflet, mă văd nevoit să-i ţin partea lui Băsescu, pentru că el a fost cel care a dat o lege prin care pensiile nesimţite- inclusiv ale torţionarilor- au fost tăiate drastic. A venit Guvernul USL, care, dintr-o trăsătură de condei, i-a repus în drepturi. Nu spun că Ponta nu trebuia să repună legea veche în drepturi, dar putea să caute măcar soluţii pentru a-i elimina pe torţionari din ecuaţie. Măcar pe ei. Chiar cu riscul de a forţa un pic litera legii. Vorbesc din punctul de vedere al fostului deţinut, care ar dori să i se facă dreptate. Din păcate, aplicarea legii nu înseamnă neapărat şi a se face dreptate. Dacă torţionarilor, foştilor securişti sau demnitari comunişti li s-a tăia pensiile, indiscutabil ar câştiga- inclusiv Vişinescu- procese la CEDO. Pentru că statul român nu ar respecta obligaţiile pe care şi le-a asumat prin contract. Căi legale se pot găsi pentru a se face puţină dreptate. Pentru aceasta, însă, trebuie să existe şi voinţă politică, nu doar vorbărie electorală.Şi, evident, o cunoaştere perfectă a legilor.

simion.todoca@informmedia.ro

Citat: ”Pentru a se face puţină dreptate trebuie să existe şi voinţă politică”3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor