Liderii sindicali rămân fără putere absolută

De Valentin Goran
Liderii sindicali rămân fără putere absolută
O prevedere din Codul Muncii referitoare la concedierea salariaţilor -lideri de sindicat a devenit inaplicabilă, ne informează ITM Arad.

Noutăţi privind liderii de sindicat, nu neapărat bune pentru aceştia. Potrivit Deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) nr. 814/2015, începând din 8 februarie 2016, o prevedere din Codul Muncii referitoare la concedierea salariaţilor a devenit inaplicabilă. În documentul publicat în 22 decembrie 2015 în Monitorul Oficial, partea I, nr. 950, magistraţii au punctat că protejarea persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatului trebuie asigurată doar în raport cu activitatea sindicală desfăşurată efectiv, ceea ce Codul Muncii deja prevede într-un alt articol. Potrivit art. 220 alin. 2 din Codul Muncii, angajatorii n-au voie să concedieze, pe toată durata exercitării mandatului, reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor, pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului primit de la salariaţii unităţii.

La inițiativa angajatorului

„Chiar dacă un salariat exercită o funcţie eligibilă într-un organism sindical, în afară de concedierea pentru abateri disciplinare ori pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, contractul acestuia poate să înceteze de-acum din iniţiativa angajatorului şi: în cazul arestării preventive sau arestării la domiciliu pentru mai mult de 30 de zile; în cazul inaptitudinii fizice şi/sau psihice; în cazul necorespunderii profesionale; în cazul desfiinţării locului de muncă”, a declarat Ecaterina Isac, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !