Lumea dură a curtezanelor din Shanghai

De Vasile Filip
Lumea dură a curtezanelor din Shanghai
Lumea dură a curtezanelor din Shanghai
În „Valea minunilor ” de Amy Tan (carte apărută, recent, la Editura Polirom); O poveste emoţionantă despre legăturile profunde dintre mame şi fiice, despre dorinţă şi amăgire, despre puterea neabătută a iubirii.

Shanghai, 1912. Violet Minturn este fiica privilegiată a patroanei celei mai exclusiviste case de curtezane din oraş. Dar, cînd dinastia Qing e răsturnată de la putere, Violet se vede despărţită de mama ei în urma unei înşelătorii, fiind obligată să devină „curtezană virgină”.
Pe jumătate chinezoaică, pe jumătate americancă, Violet se zbate să-şi găsească locul în lumea orientală ori în cea occidentală. Abia în clipa în care va reuşi să-şi armonizeze cele două identităţi se va transforma într-o curtezană abilă, neîntrecută în arta seducţiei şi a amăgirii, deşi încă se luptă să înţeleagă cine este cu adevărat.

Înapoi în timp, în 1897, la San Francisco, pe când avea doar şaisprezece ani, Lucia, mama lui Violet, se îndrăgosteşte de un pictor chinez şi viaţa i se schimbă pentru totdeauna. Silită să plece în Shanghai, va descoperi cu groază că iubitul ei nu este dispus să încalce tradiţia chineză pentru a-şi uni destinul cu al ei.

Deşi trădate, cele două femei refuză să se plece în faţa sorţii şi aşteptărilor societăţii, luptând cu îndârjire pentru a redobândi ceea ce le-a fost luat cu forţa: respect, un viitor sigur şi, mai presus de toate, dragostea pentru părinţii lor, pentru iubiţii lor şi pentru copiii lor.
Întinzîndu-se pe mai bine de patruzeci de ani şi pe două continente, „Valea minunilor” reînvie lumea de mult pierdută a vechiului Shanghai prin evocarea intrigilor din casele de curtezane şi a destinelor străinilor din Concesiunea Internaţională.

Romanul Valea minunilor, traducere din limba engleză şi note de Ana-Maria Man, a apărut în colecția Biblioteca Polirom, şi în ediţie digitală.

Aprecieri critice

„În noul ei roman, Amy Tan renunţă la fugile realist-magice şi intră în lumea dură a curtezanelor din Shanghai, explorîndu-i tandreţea şi durerile.” (San Francisco Chronicle)
„Iată un roman creat de o scriitoare care ştie să evoce tirania simţămintelor, cu femei puternice, supravieţuitoare în ciuda obstacolelor vieţii.” (The New York Times Book Review)
„Amy Tan a creat un portret al Shanghaiului atît de incitant, încît îţi trezeşte nostalgia unui oraş pe care nu-l vei cunoaşte niciodată.” (The Boston Globe)
„Valea minunilor oferă o viziune unică asupra unei lumi populate de o galerie de personaje fascinante.” (Financial Times)
Amy Tan
Una dintre cele mai în vogă autoare americane contemporane, Amy Tan s-a născut în 1952 în Oakland, California. Părinţii ei imigraseră din China în urma Războiului Civil. Studiază limba engleză şi lingvistica la San José State University. Debutează cu proză scurtă în reviste literare de prestigiu precum FM şi Seventeen. În 1987, după o călătorie în China, începe să scrie la romanul Clubul Norocoaselor, apărut mai întâi în foileton în Ladies’ Home Journal, The Atlantic Monthly şi San Francisco Focus. Romanele Soţia zeului bucătăriei (1991), Cele o sută de simţuri secrete (1995), Fiica tămăduitorului de oase (2000) şi Salvând peştii de la înec (2005) îi consolidează poziţia în fruntea listelor de bestselleruri. A mai publicat, printre altele, volumul de nonficţiune Împotriva sorţii (2003), precum şi două cărţi pentru copii, Doamna de pe Lună (1992) şi Sagwa, pisica siameză (1994). Amy Tan este, de asemenea, solista formaţiei Rock Bottom Remainders, din care mai fac parte scriitori celebri precum Stephen King şi Dave Barry şi care susţine concerte în scopuri caritabile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !