Mărțișorul, în Patrimoniul Imaterial UNESCO

De Eugen Rogojan
Mărțișorul, în Patrimoniul Imaterial UNESCO
Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, a anunțat că tradiția mărțișorului a fost inclusă în patrimoniul imaterial al uniunii.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, profesorul Adrian Cioroianu a anunțat că în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgradarea Patrimoniului Cultural Imaterial, desfășurată la Jeju, în Coreea de Sud, Mărțișorul și tradiția acestuia au fost incluse pe lista Patrimoniului Imaterial al UNESCO.

Dosarul cu propunerea de introducere în patrimoniul imaterial a fost depus de către România, Republica Moldova, Bulgaria și Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. Cunoscut în Bulgaria și FRI Macedonia ca „Martenitsa”, Mărțișorul a fost introdus în lista patrimoniului imaterial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură pe șase decembrie anul curent.

De pe aceeași listă mai fac parte, dintre obiceiurile românești, Ritualul Călușului (dans popular, pe listă din 2008), Doina (cântec liric solemn, 2009), Tehnica de prelucrare a ceramicii de Horezu (2012), Colindatul de ceată bărbătească (2013), Jocul fecioresc (din zona Centrală, de Vest și Nord-Vest a țării, pe listă din 2015), dar și Meșteșugul covoarelor tradiționale de perete din România și Republica Moldova (zona Botoșaniului, din 2016).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !