Mii de dosare pe contencios administrativ

De Ioana Costas
Mii de dosare pe contencios administrativ
Peste 12.300 de dosare pe rolul Tribunalului Arad în primele 9 luni ale acestui an: peste 4.300 au ajuns la secția de contencios.

ARAD. Pe rolul Tribunalului Arad – în primele nouă luni ale acestui an – s-au înregistrat 12.399 de dosare, 9.031 fiind deja soluționate de judecători. Pe secții, volumul cel mai mare de muncă a fost la Secția Contencios Administrativ și Fiscal, acolo unde s-au înregistrat 4.377 de dosare, 3.517 fiind deja soluționate. Pe rolul Secției II Civilă (dizolvări Oficiul Registrului Comerțului) s-au înregistrat 3.306 dosare, iar 1.751 au fost soluționate până la 30 septembrie, în timp ce pe rolul Secției I Civilă (litigii de muncă) s-au înregistrat 3.010 dosare, dintre care 2.207 au fost soluționate. În ceea ce privește Secția Penală, aici, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, s-au înregistrat 1.706 dosare, 1.556 fiind soluționate deja. Pe rolul Secției Penale au fost soluționate 9 infracțiuni de omor, 8 de corupție, 2 de crimă organizată, 5 de trafic de persoane, 11 de trafic de droguri și 13 infracțiuni de evaziune fiscală. Având în vedere numărul mare de dosare înregistrate pe rolul Tribunalului Arad, până la 30 septembrie, reprezentanții instituției au precizat că încărcătura pe judecător la tribunal este, în medie, de 553 dosare/judecător.

Înființarea unei noi secții

În perioada octombrie 2012 – 1 aprilie 2014, Tribunalul Arad a funcţionat cu trei secţii, respectiv, Secţia Civilă, Secţia Penală şi Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. La ora actuală, Tribunalul Arad funcţionează cu patru secţii, respectiv Secţia I Civilă, Secţia a II-a Civilă, Secţia Penală şi Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal.
„La 1 aprilie 2014, s-a înfiinţat Secţia a II-a Civilă, având în vedere încărcătura de dosare în materia litigiilor între profesionişti, dar şi specificul acestei categorii de cauze din perspectiva legislaţiei interne şi mai ales europene ce impune specializare, în cadrul căreia funcţionează complete specializate în materie comercială, raportat la reglementările din legislaţia specială activitatea societăţilor comerciale, procedura insolvenţei şi falimentului”, a declarat Silvia Nădăban, președintele Tribunalului Arad.

275 de sesizări din penitenciar

„De la 1 februarie 2014, de când a intrat în vigoare Noul Cod penal şi Noul Cod de procedură penală, până în 30 septembrie 2014, pe rolul Tribunalului Arad au fost înregistrate 275 de sesizări trimise de cele două Comisii din cadrul Penitenciarului Arad, constituite în baza H.G. nr. 836/2013, privind constituirea şi atribuţiile comisiilor de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale, un număr de 196 cereri individuale, formulate de deţinuţi, pentru aplicarea legii penale mai favorabile, precum şi în cale de atac, un număr de 226 contestaţii împotriva soluţiilor pronunţate de Judecătoria Arad, privind aplicarea legii penale mai favorabile”, au declarat reprezentanții Tribunalului Arad.

În acest an, Tribunalul Arad a emis 27 de mandate de arestare preventivă, 11 mandate de arest la domiciliu, 132 de autorizaţii de percheziţie şi 58 de mandate de supraveghere tehnică.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !