Misterul oilor descompuse

De Monica Ardelean
1Comentariu
Lăsate pe câmp Foto: V.G.
Lăsate pe câmp Foto: V.G.
Resturi de animale au fost aruncate pe Malul Mureșului, dincolo de balastiera Micălaca.

ARAD. Se întâmplă în Arad, în oraș, pe Malul Mureșului, la o aruncătură de băț de cartierul Micălaca. Zeci de piei de oaie, oase și resturi de carne zac pe pământ printre gunoaie, moloz și buruieni, dincolo de balastieră. La câțiva metri distanță, râul și orașul. Terenul dintre cele două diguri, de pe malul Mureșului, e smuls parcă din oraș și lăsat de izbeliște. E spațiul în care fiecare vine și lasă ce dorește: un sac cu gunoaie, moloz sau resturile de la oi moarte. Te împiedici de porci și capre. De stâne și turme de oi, de ciobani care privesc suspicioși cu coada ochiului la mașinile care trec pe drum. Statul cu turma la păscut nu mai are nimic idilic. Iarba verde nu e tocmai o pășune iar stânele greu de crezut că sunt construite cu acte legale.

Câțiva ciobani s-au aciuiat prin acele locuri, au luat în primire terenul și s-au extins, fără a fi deranjați de nimeni. La un pas de orașul de care îi desparte calea ferată. Pe care nu îl respectă. Pentru că, din informațiile noastre, se pare că rămășițele oilor moarte provin din aceleași turme care bântuie pe acolo. Au fost azvârlite pur și simplu la câteva sute de metri mai departe de clădirile improvizate. Precum într-o groapă de gunoi. E mai simplu și mai ieftin să scapi așa de pieile animalelor, de oase. Fără să îți pese de cei care trec pe acolo, de duhoarea care, la un moment dat, va fi simțită de la o mult mai mare distanță.

Oricum nici o lege nu face legea pe acolo. Pentru că terenul pe care s-a dezvoltat o adevărată comunitate de crescători de animale este al mai multor instituții. Și, ca de fiecare dată, când stăpânii terenului sunt mai mulți, nimănui nu-i pasă cu adevărat.
Poate dacă cei care dețin acel teren, Apele Române, Primăria și cine își mai revendică ceva din suprafața respectivă, nu fac nimic, se vor sesiza autoritățile de control, cei care răspund de sănătatea noastră, şi vor interveni. Nu e normal ca aceste resturi să putrezească în văzul tuturor, infectând toată zona, mai ales când se spune că printre oi ar putea să fi fost și unele bolnave. Cei care ne-au sesizat situația au fost câțiva arădeni, revoltați de imaginea pe care au văzut-o pe Malul Mureșului: zeci de piei de oaie şi miros de nerespirat. Și ar fi un loc de altfel frumos, dacă ți-l imaginezi fără gunoaie, leșuri… poate și fără turme citadine de oi.

Subiect repetat

Despre crescătorii de animale am mai scris în cotidianul nostru, tot la sesizarea unor arădeni. Atunci cei din oraș, de dincolo de liniile de tramvai, din Micălaca, erau revoltați că animalele treceau prin parcurile lor și distrugeau tot ce era verde. Poliția locală a intervenit și cei care dețineau caprele și porcii au fost obligați să plece de acolo iar locuințele lor improvizate au fost distruse. Au venit însă alții și vor mai veni. Au construit din nou și porcii acestora se plimbă din nou nestingheriți prin zonă. Dar acum nu mai trec de linia de tren. Mirosul de la oile descompuse va trece, însă, cu siguranță.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor