Moartea vine cu mascaţii pe Tarafului

De C. Cotuna
106Comentarii
Moartea vine cu mascaţii pe Tarafului
© FOTO: C. COTUNA
Un bărbat a murit în stradă, soţia a leşinat lângă el, la faţa locului au fost chemate şi ambulanţe şi mascaţi, iar rudele victimei dau vina pe spital pentru deces.

Un bărbat de 46 de ani, tată a 9 copii, a murit joi dimineaţă, din motive încă necunoscute, după ce i s-a făcut rău. Agitate, rudele au sunat la 112 şi au solicitat intervenţia ambulanţei. În haosul creat, soţia bărbatului a leşinat lângă el, iar panica a cuprins întregul cartier. În cele din urmă, autorităţile au solicitat şi intervenţia mascaţilor.
Bărbatului i s-a făcut rău în jurul orei 10 dimineaţa. Când au văzut că nu se simte bine, rudele au sunat la 112 şi au cerut să vină ambulanţa, spunând că un om a leşinat. Pentru că strada Tarafului este situată destul de departe de zona centrală, dispeceratul a solicitat intervenţia celui mai apropiat echipaj. Când acesta a ajuns, a constatat că bărbatul nu mai respira.
„Am fost solicitaţi la un pacient căzut în stradă. În momentul în care am ajuns, echipajul de tip B2 se afla deja la intrevenţie, fiind redirecţionaţi din Sânicolau Mic, acordând deja primele manevre de resuscitare. Am preluat aceste manevre, le-am continuat cu masaj cardiac. Din păcate, inima pacientului nu a mai răspuns, astfel că, după 36 de minute de resuscitare am fost nevoiţi să declarăm decesul”, a declarat Gabriel Micloş, medic în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad.

Cele două echipaje de la Ambulanţă, care au sosit la faţa locului, au fost nevoite să-i acorde primul ajutor şi soţiei bărbatului decedat, care a leşinat.
Bărbatul decedat fusese transportat la spital în 29 aprilie, iar în 30 aprilie a fost lăsat să plece acasă, după ce i s-a prescris şi administrat un tratament pentru colică renală şi discopatie lombară.

Dau vina pe spital

Afectate de decesul bărbatului, rudele acestuia au dat vina pe cei de la spital, despre care spun că nu au dorit să îl ţină internat: „Nu l-au ţinut acolo, în spital, că nu a avut asigurare. Trebuie dus, că au lăsat om să moară Uite, acolo! O sărăcie! Noi, ţiganii, nu avem ajutor de nicăieri, să vină să ne dea şi nouă ajutor, că nu avem. Uite, nu a avut asigurare, nu i-au dat asigurare la om şi a murit omul! Vin numai să îi votăm! Pentru ce să îi votăm? Că ne lasă să murim în drum, cu copii cu tot!”, s-au plâns rudele ieşite în stradă.
Şi localnicii au găsit repede vinovatul pentru moartea vecinului lor: tot spitalul. „Nu se face dreptate! Spitalul e de vină! Trebuie să se facă dreptate, nu așa!”, a strigat unul dintre romi. Un altul a spus că din cauza lipsei asigurării de sănătate bărbatul nu a fost internat: „Nu a avut asigurare şi din cauza aia. De unde dracu’, avem noi bani? Puteau să îl ţină trei zile în spital, nu?”.

Nu s-a impus spitalizarea

De cealaltă parte, însă, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad, care a făcut verificări, susţine că boala omului nu reprezenta o urgenţă care ar fi impus spitalizarea. „Pacientul a sosit prin Serviciul de Ambulanţa în UPU, în 29 aprilie, acuzând lombalgii, disurie şi febră şi fără a prezenta o simptomatologie cardiacă. De asemenea, din declaraţiile sale nu a reieşit faptul că ar avea în antecedente vreo patologie cardiacă. S-a efectuat consultul, investigaţiile necesare, inclusiv o cardiogramă şi s-a administrat medicaţia adecvată pentru colică renală şi discopatia lombară. Pacientul nu a necesitat internare şi a fost eliberat în 30 aprilie. Precizez că orice pacient, indiferent dacă este sau nu asigurat, care se prezintă în urgenţe, dacă necesită internarea, este internat. Nu se pune problema situaţiei sale de asigurat sau neasigurat, în caz de urgenţă”, a precizat Ciprian Priban, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Dau vina pe ambulanţă

Cei din zonă susţin că ambulanţa a ajuns foarte târziu, însă reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă au verificat rapoartele şi au stabilit că intervenţia s-a făcut conform procedurilor şi în cel mai scurt timp. Cu toate asta nebunia s-a instalat repede pe Tarafului, de a fost nevoie de intrevenţia mascaţilor. Pe stradă, oamenii au povestit că victima era conştientă când a fost scos în stradă, apoi s-a prăpădit: „Era conştient, afară, când l-au scos. A strigat << Mor, Mor!>> atunci l-au scos copiii lui afară. L-au ridicat sus, dar s-a muşcat de limbă”. Moartea are povestea ei pe Tarafului, o poveste care vine mereu cu leşinuri, ambulanţe, mascaţi.106Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor