Morti pe liste electorale

De Simona Butaru
3Comentarii
Ne pregătim de alegeri FOTO: JA
Ne pregătim de alegeri FOTO: JA
Autoritatea Electorală Permanentă verifică dacă primăriile au scos persoanele decedate din Registrul electoral.

ARAD. Pentru că funcţionarii publici nu au reuşit să elimine (în termenul impus de lege de 24 de ore) din Registrul electoral persoanele decedate, o primărie din judeţul Arad s-a ales cu două sancţiuni, în urma unui control efectuat de Filiala Vest a Autorității Electorale Permanente. Controalele, însă, continuă, iar rezultatele sunt aşteptate în săptămânile care urmează.

Înregistrarea şi actualizarea datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot în Registrul electoral se realizează, conform legii, de către persoane autorizate de primari. Radierea din Registrul electoral a unei persoane se face în caz de deces, pierdere a cetăţeniei române, interzicere a exercitării drepturilor electorale sau de punere sub interdicţie.

Sancţiuni

Conform unui comunicat, „Autoritatea Electorală Permanentă a desfășurat, în perioada 25-29 august 2014, un număr de 141 de controale la nivel național, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activității de instruire și control electoral. În urma acestora au fost aplicate 55 de sancțiuni, 23 dintre acestea concretizându-se prin amenzi, iar 32 prin avertismente”. Dintre acestea, în ceea ce priveşte regiunea din care face parte Aradul, „Filiala Vest a Autorității Electorale Permanente a aplicat 5 avertismente și 2 amenzi în cuantum total de 2000 lei”, pentru încălcarea unor articole din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Concret, din judeţul nostru, Primăria Chișineu-Criș a primit două avertismente. Din judeţele vecine s-au mai dat avertismente la Primăria Petroșani (Hunedoara) şi Primăria Cenei (Timiş). Primăria Giroc (Timiş) a primit două amenzi în valoare de 1.000 lei fiecare.

Continuă

„Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze aceste controale pentru a pregăti cadrul potrivit desfășurării alegerilor prezidențiale de anul acesta”, informează Nicolae Amzoi, director al Filialei Vest a Autorităţii Electorale Permanente. Verificările vizează multe alte prevederi ale legii legate de listele electorale.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor