O noua cale ferata intre Arad si Timisoara

De Alin Gherasim
11Comentarii
O noua cale ferata intre Arad si Timisoara
Oraşul nostru se află pe harta unei noi modernizări gândite de CFR: o cale ferată pe relaţia Caransebeş-Timişoara-Arad.

ARAD. CFR se gândeşte la o nouă modernizare a liniei ferate. De această dată este vorba despre calea ferată care leagă Aradul de Timişoara şi, mai departe, până în Caransebeş. Iar gândurile celor de la CFR încep să devină realitate. Şi asta pentru că cei de la compania feroviară au organizat o licitaţie pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate referitor la acest proiect. Numai acest studiu va costa aproximativ 3 milioane de euro, adică undeva în jurul sumei de 13 milioane de lei.

„Prin acest studiu de fezabilitate se vor efectua evaluările caracteristicilor tehnice şi operaţionale ale căii ferate existente şi vor fi prezentate variantele pentru modernizarea acestei rute”, spun cei de la CFR. Potrivit datelor care însoţesc caietul de sarcini al licitaţiei, noua cale ferată va fi una dublă, electrificată, de 25 de kV, iar viteza maximă pe care se va circula va fi cuprinsă între 120 şi 160 de kilometri pe oră.

Mai mult, cei de la CFR le solicită celor care vor câştiga contractul pentru acest studiu de fezabilitate să culeagă şi să ofere date despre cererea de trafic de pasageri şi marfă, intern şi internaţional, dar şi să vină cu cel puţin două propuneri de variantă de traseu. Această cale ferată face parte dintr-un coridor european inclus în programul TEN-T, iar nodul feroviar zonal ar urma să fie Gara de Nord Timişoara.

Această nouă lucrare ar putea fi a doua pe calea ferată care prinde şi judeţul nostru. În prezent, pe relaţia frontieră-Curtici-Arad şi, mai departe, spre Simeria, se efectuează lucrări de modernizare în întregime a căii ferate, dar şi a mai multor clădiri de gară din localităţile prin care trece această cale ferată. Gara Arad este una dintre investiţiile cele mai importante ale proiectului, interiorul clădirii, dar şi peroanele, urmând să fie refăcute în totalitate. Proiectul a fost semnat pentru aproape 250 de milioane de euro, marea majoritate a banilor, respectiv 85 la sută, fiind nerambursabili, de la Uniunea Europeană.

Fără termen

În ceea ce priveşte noua lucrare gândită de CFR, respectiv modernizarea căii ferate pe relaţia Arad-Timişoara-Caransebeş, nu a fost înaintat nici măcar un termen aproximativ al demarării lucrării. Momentan, se licitează doar întocmirea studiului de fezabilitate, după care, cel mai probabil, se va încerca identificarea unei linii de finanţare nerambursabile europene pentru realizarea propriu-zisă a proiectului.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor