O tanara de 19 ani a murit inecata cu mancare

De Adriana Barbu
3Comentarii
O tanara de 19 ani a murit inecata cu mancare
Nefericitul incident s-a petrecut în Centrul de Plasament de la Vărădia de Mureş, centru destinat copiilor şi tinerilor încadraţi în grad de handicap grav cu asistent.

Arad. Sfârşit tragic pentru o tânără de 19 ani aflată în Centrul de Plasament de la Vărădia de Mureş. Tânăra a murit marţi seara, în jurul orei 18.30, înecată cu mâncare. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad a fost sesizat seara, prin intermediul numărului de urgenţă 112, despre acest caz. Singurul lucru pe care l-au mai putut face oamenii legii deplasaţi la faţa locului a fost doar să constate decesul. Nu înainte ca echipajele de pe Ambulanţă şi SMURD, ambele deplasate la Vărădia, să încerce timp de o oră să o resusciteze. Moartea a intervenit în cele din urmă, fără drept de apel. O moarte care, potrivit spuselor purtătorului de cuvânt al IPJ Arad, Ovidiu Liber, nu ridică suspiciuni, pe corpul tinerei nefiind sesizate urme de violenţă. Verdictul final va fi pus, însă, după ce se va face necropsia, tânăra fiind transportată la Serviciul de Medicină Legală din spital. Cel mai probabil verdictul va fi: moarte accidentală. O întâmplare nefericită în lumea celor care trăiesc printre probleme.

 

Istoria unui deces

Istoria acestui incident nedorit e una scurtă: în jurul orei 18.00 a început servirea mesei la Centrul de Plasament de la Vărădia de Mureş pentru cei 11 tineri sub 18 ani aflaţi aici şi pentru cei 25 de peste 18 ani. Totul, sub supravgherea referenţilor. Tânăra s-a înecat cu pâinea și cârnaţii polonezi primiţi la cină. În prima fază, sora medicală din centru a încercat să-i acorde fetei primul ajutor. A fost nevoie, însă, de salvare, care a sosit în 10 minute, pentru a încerca să o salveze pe tânără. La faţa locului au ajuns apoi şi Poliţia şi SMURD-ul. Timp de oră s-a încercat resuscitarea tinerei. Degeaba. Soarta i-a pus verdictul: moartă prin înecare. După o oră a fost declarat decesul.

După deces, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, Vanina Vanci, „Direcţia a demarat o anchetă, din echipa de control făcând parte directorul adjunct, Rodica Crainic, și Viorel Enache, cel care răspunde de Centrul din Vărădia”, pentru a lămuri pe deplin cele întâmplate acolo.

Care este povestea tinerei

Tânăra de 19 ani era cunoscută cu probleme psihice, înainte de a fi plasată la Centrul din Vărădia de Mureş (eveniment ce a avut loc pe 18 decembrie 2013) fiind internată timp de şase luni la Spitalul de Psihiatrie din Mocrea, iar anterior la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Gurahonţ (desfiinţat între timp). În ceea ce priveşte comportamentul său, reprezentanţii centrului spuneau că tânăra era cam agresivă şi foarte tăcută.

Tânăra provenea dintr-o familie săracă din Cărand, acesta fiind probabil şi motivul pentru care nu era vizitată de membrii familiei. Tânăra va fi condusă pe ultimul drum tot la Cărand, toate cheltuielile cu înmormântarea urmând a fi suportate de DGASPC Arad.

 

Despre centrul de la Vărădia

Centrul de Plasament Vărădia de Mureş găzduia, până la acest eveniment nefericit, 37 de tineri. Beneficiarii serviciului centrului sunt copii şi tineri încadraţi în grad de handicap grav cu asistent, pentru care a fost instituită măsura de protecţie specială a plasamentului. Obiectivul general al centrului este asigurarea accesului copiilor, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării sau a integrării familiale şi integrării-includerii sociale.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor